Pfizer ще тества нова, актуализирана ваксина срещу Делта варианта
Секция: Здраве
29 Юли 2021 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Pfizer ще тества нова, актуализирана ваксина срещу Делта варианта

/КРОСС/Компаниите Pfizer и BioNTech обявиха, че възнамеряват през следващия месец (август) да оценят имунния отговор и безопасността на тяхната коронавирусна ваксина, която е "специално проектирана да бъде насочена към варианта Делта на коронавируса", който е по-заразен и се смята, че е причина за скока в случаите на Covid-19 в редица държави.Междувременно компаниите ще обсъдят потенциална бустерна трета доза от настоящата им ваксина срещу Covid-19 с лекарствените регулаторните агенции, като подаването на молба за разрешение за спешна употреба се очаква също през август, съобщава БНР.

"Продължаваме да вярваме, че вероятно ще се наложи бустерна трета доза в рамките на 6 до 12 месеца след пълната двудозова ваксинация, за да се поддържат най-високите нива на защита", заявиха официални представители на Pfizer по време на конферентен разговор след публикуването на последния финансов отчет на компанията.

Производителят на лекарства обяви, че допълнителната доза след настоящия двудозов режим на ваксинация срещу Covid-19 произвежда неутрализиращи титри на антитела срещу Делта варианта, които са 5 пъти по-високи от получаваните след две дози при по-младите хора и 11 пъти по-високи след получаването на две дози при по-възрастните хора.

Американският фармацевтичен гигант Pfizer Inc повиши прогнозата си за продажбите на ваксината срещу Covid-19, която разработи съвместно с германската компания BioNTech, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Пфайзер вече залага на 33,5 милиарда долара приходи по това перо за 2021 година спрямо досега очакваните 26 милиарда долара.

Компанията за втори път тази година вдига оценката на фона на глобалната борба за ваксини, отбелязва Ройтерс.

Пфайзер уточни, че очакваните продажби са прогнозирани при сключени сделки за 2,1 милиарда дози тази година и перспективите могат да бъдат повишени още, ако получи допълнителни договори. Пфайзер и БиоНТех очакват да произведат 3 милиарда дози от ваксината си срещу ковид тази година.

Американската компания освен това изрази увереност, че в бъдеще ще се наложи да бъде поставяна трета, "подсилваща" доза от препарата, което може да й помогне да повиши продажбите си догодина. Пфайзер допълни, че може да кандидатства за спешно разрешително за третата доза още през август.

Водещият американски експерт по заразни заболявания Антъни Фаучи заяви в края на миналата седмица, че американците с увредена имунна система в крайна сметкаможе да имат нужда от подсилваща доза на фона на разпространението на силно заразния вариант Делта в САЩ.

Световната здравна организация обаче обави, че не препоръчва поставянето на трети дози от ваксините срещу Covid-19, тъй като в момента няма достатъчно научни данни за тяхната ефективност. Това заяви днес Кейт О'Брайън - ръководител на отдела за имунизация на СЗО, по време на сесия с въпроси и отговори, излъчена в "Туитър".

На питане трябва ли да бъде поставяна подсилваща трета доза коронавирусна ваксина, за да се изгради защита срещу по-опасните щамове, по-специално Делта, тя заяви: "Ясно казахме: понастоящем няма достатъчно информация, за да се направи препоръка по този въпрос. В тази връзка СЗО не препоръчва бустер дози за никоя от коронавирусните ваксини".

СЗО възнамерява да "следи много внимателно" този въпрос. Ако все пак страните са решени да приложат "бустерните дози", то те трябва да се правят "за ограничена група хора", особено за възрастните хора и тези, които са "с най-висок риск" от инфекция, заключи О'Брайън.