"Стани богат" се завръща на малкия екран, но ще се излъчва по друга телевизия
Секция: ЛЮБОПИТНО
29 Юли 2021 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Стани богат" се завръща на малкия екран, но ще се излъчва по друга телевизия

/КРОСС/След дълга пауза, тази есен любимото на мнозина шоу "Стани богат" се завръща на малкия екран, но по bTV. По-рано днес от телевизията направиха официално изявление, че емблематичната игра, която навършва цели 20 години от първото си излъчване у нас, се мести в техния ефир, където ще предложи на зрителите си ново и обогатено съдържание с интересни участници, многообразие от емоции, динамична игра на знания, драматични ситуации и най-вече забавление и време за цялото семейство, в което всеки може да научи нещо ново.От медията също така обявиха, че водещ на предаването ще бъде актьорът, заел мястото на Ники Кънчев през 2018 г., а именно Михаил Билалов, който отново ще влезе в ролята с присъщите му увереност, стабилност, обаяние и неподражаем стил на водене.

"Развълнувани сме, че имаме възможността да предложим на нашите зрители най-популярната телевизионна игра за знания в света - "Стани богат". Това уникално шоу - вечна класика и неизменен рейтингов фаворит - ще заеме достойното си място в програмната схема на bTV, с което не само откликваме на нуждата от качествено и обогатяващо аудиторията съдържание, но и правим поредна стъпка към утвърждаването на телевизията като дом на най-популярните и завладяващи световни формати в България", коментира Христо Хаджитанев, директор "Програма" в bTV Media Group.


"Стани богат" е първият международен формат, реализиран у нас, и е версия на британския оригинал "Who Wants To Be A Millionaire". Той стартира на 12 май 2001 г. и бързо се налага като един от най-обичаните в българския ефир. През годините се развива непрестанно и днес е символ на качествено ТВ съдържание и гарантирано забавление чрез споделяне на знание. Освен класическата игра и голямата награда от 100 000 лв., в регламента ще има и нови елементи, които ще дадат допълнителна стойност и различно, съвременно лице на познатата игра.

"Стани богат" ненапразно е най-успешната тв игра в световен мащаб от появата си на 4 септември 1998 г. в Англия. Малцина знаят, че форматът, създаден от Дейвид Бригс, Майк Уайтхил и Стивън Найт първо е реализиран като радио игра. Телевизионната версия на шоуто е изключително популярна, защото изпитва интелектуалните качества на участниците си като същевременно запознава аудиторията с интересни факти. Нагледно това бе показано от режисьора Дани Бойл във филма му "Беднякът милионер" (2008г.), спечелил 8 награди "Оскар". В него на стола на богатството сяда сиракът Джамал Малик от Мумбай, който успява да отговори на всички въпроси. Те според правилата на играта се усложняват с всяко следващо ниво дотолкова, че всеки победител в "Стани богат" става национално известен заради знанията си.

У нас "Стани богат" първоначално се излъчва в периода 2001 - 2008 г. по Нова телевизия с водещ Ники Кънчев. От януари 2008 г. на предварителния кръг "Най-бързият печели" вече се състезават по 10 участници, както е и в оригиналната версия на шоуто. Има промяна и в сумите, които се печелят, като голямата награда става 200 000 лева. Вкаран е и четвърти жокер - "Смяна на въпроса", който е достъпен след преминаването на първата сигурна сума. От 2009 г. този жокер е премахнат, а първата сигурна сума идва след два, а не пет въпроса. Последното издание се на предаването се излъчва през 2014 г.