Германия похарчи за бежанци парите, предвидени за защита от наводнения
Секция: Интервюта
29 Юли 2021 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия похарчи за бежанци парите, предвидени за защита от наводнения

/КРОСС/ Проблемът с наводненията във федералните провинции на Германия не е в това, че те причиниха непропорционални щети, включително и с човешки загуби. Проблемът е, че точно същите наводнения в съседните страни - Франция, Белгия и Австрия (Залцбург) - не нанесоха подобен удар по цялата система и по хората.

Тоест немските политици, които посетиха разрушените градове и села (през септември предстоят избори за Бундестага), и стояха върху руините и изобщо не разбираха как да обяснят на хората защо в богатата и технологично напреднала държава като Германия, многобройните валежи се превърнаха в безпрецедентна катастрофа. Което сега наричат „катастрофа с исторически размери".

Най-подлото нещо, което местните политици се опитаха да направят, е да обвинят за това „промените на климата" и да декларират, че първата и най-важна задача е „да усилим и да задълбочим борбата срещу емисиите на CO2 с всичките си сили и спешно да забраним автомобилите с двигатели с вътрешно горене".

Да се говори така, докато бойните машини на пехотата и превозните средства на танковите части, издаващи дизелов рев, разчистваха деретата от колите с труповете на граждани, които не бяха успели да избягат от потопа и разчистваха улиците от отломките на къщите, трябва да си най-малкото идиот или в най-лошия случай циник. Сякаш с велосипедите и електро автомобилите ''Тесла'' щяха да се справят по-добре за тази цел.

Още повече, че в първите дни след катастрофата всички акцентираха върху тази теза - както кандидатът за канцлер от управляващата партия Лашет, така и самата фрау канцлер, както и опозиционните ''Зелени''. Но, ние знаем отдавна, че разговорът за „климатичните промени" не е нищо повече от една димна завеса в борбата за власт или в прикриването на чудовищни и дългосрочни провали в политиката и управлението.

Нека започнем, като разгледаме дали летните валежи са се увеличили „заради климата".

Аксел Бояновски, ръководител на научния отдел на вестник Welt, ни отговаря: „Не. Според Федералната агенция за опазване на околната среда наводненията в тази страна не са по-чести отколкото са били преди. И въпреки глобалното затопляне, както проливните наводнения, така и речните наводнения са по-малко опасни от преди и въпреки растежа на населението наводненията от проливни валежи причиняват все по-малко и по-малко щети по целия свят".

Но защо проливният дъжд се превръща в бедствие?

„Дали обилните дъждове ще се превърнат в катастрофа, зависи не само от промените на климата. Други фактори са много по-влиятелни. Преди всичко това се определя от застрояването, плътността на почвата, корекции с изправяне на руслото на реките, тип ландшафт и дренажните системи. Водата, която не може да проникне в почвата, се превръща в надземно наводнение, насочвано от тесните пътища. Старите дренажни системи не могат да се справят с отвеждането на валежите, които падат върху градовете, които са нараснали през това време. В планинските райони водата се събира в долини и дерета, и стават бушуващи потоци. Набъбналите реки, които вече не могат свободно да се разливат в своите разливни тераси и заливат градове и села. Две трети от естествените разливни зони в Германия вече са изчезнали".

Промяната на климата променя ли струйния поток на атмосферата, и той влошава ли се от суровото време?
"Климатолозите съобщават в Geophysical Research Letters, че няма никакви доказателства за натрупване на устойчиви стабилни метеорологични условия в Централна Европа".

Това не е изненада, както показват другите проучвания, и „според доклад, публикуван в списание Science Advances, не е ясно дали струйното течение да става все по-затворено. И предполагаемото въздействие на глобалното затопляне върху струйното течение току-що беше опровергано за пореден път, заявиха изследователите на климата през април на годишната конференция на Европейския съюз на геонауките''.

В публикация от 2019 г. („Доклад за мониторинг на Германската стратегия за адаптиране към изменението на климата") Федералната служба вече подчерта, че в Германия няма тенденция към увеличаване на броя на наводненията през лятото, както и към увеличаване на количество валежи през лятото.

„Единичните наводнения не могат да се обяснят с промените на климата", пишат още експерти.

Но обществените радио- и телевизионни оператори като ZDF и ARD захранват своята публика с тор: „Според една популярна теория, която беше представена и като научна беседа в сряда по ZDF, глобалното затопляне причинява увеличени колебания във височинните ветрове, струйните течения. В резултат на това метеорологичните условия ще се запазят по-дълго, валежите ще наводняват все повече това или онова място. Но това противоречи на сегашното състояние на науката".

И тук излизат наяве доста банални подробности. Системата за гражданска защита и предупреждение във ФРГ е практически демонтирана. За да спестят пари, вече ги няма сирените, а властите изпращат текстови съобщения, които, разбира се, много помагат на спящите хора през нощта.

Когато обществеността, в състояние на пълна лудост за случващото се, се опита да прехвърли вината върху метеоролозите, се оказа, че властите в Германия са били предупредени 4 дни преди фаталното наводнение. Правителството също е било информирано за точните места на обилните валежи, каза експерт от Европейската система за предупреждение за наводнения (EFAS). Съразработчикът на услугата за прогнозиране дори говори за „монументален отказ от системата".

„24-те часа преди началото на наводнението немските власти получиха практически точните прогнози кои области ще бъдат засегнати от наводнението, включително и районите по поречието на река Ар, където наводнението засегна особено голям брой хора. Този „монументален системен отказ" доведе до едно от най-смъртоносните природни бедствия в Германия след войната", каза британският хидролог Хана Клок за Sunday Times.

Германия, от друга страна, не желае да приеме никаква критика: „Метеорологичната служба на Германия (DWD) каза за ZDF: „Направихме това, което трябваше да се направи. Общините бяха предупредени за валежи от 200 литра на м2, но това не беше адекватно разпространено от всички медии. На много места бяха обявени с най-високото ниво на предупреждение".

Излиза, че са виновни медиите.

„Те искат да скрият факта, че държавните медии, за които всички ние плащаме, и имат този мандат, защо нищо не съобщиха за опасността. Предаванията не бяха прекъсвани, за да се предупредят хората. Нито държавата, нито телевизионните оператори от WDR, нито от SWR не се интересуваха от това. Те не изпълниха това, за което им плаща скъпо.

Скрито беше, че тази катастрофа се случи без никакво предупреждение, за което отговорност носят избраните от нас правителства. Сега трябва да говорим защо нито един политик не се смята за отговорен за предупреждението на стотици хиляди хора за предстоящото наводнение!" - пише Bild.

Но Армин Шустер (президент на Федералната служба за гражданска отбрана и помощ при бедствия (BBK)) твърди: „Настоящата система за борба със стихийните бедствия, за която федералните власти, заедно с общините носят едноличната отговорност, вече не изглежда напълно адекватна на днешните кризисни сценарии. Федералните власти като Бундесвера, Федералната полиция, Федералната агенция за техническа помощ редовно се нуждаят от силната подкрепа от федералното правителство за преодоляването на кризите".

И след това дяволът ви кани да разгледате детайлите, които произтичат от политиката от последните години. Да вземем за пример най-засегнатия австрийски град Халайн, който се намира на границата с Германия, в който над 5 години местните НПО, защитаваха или птичите гнезда, или историческата зидария и блокираха изграждането на защитни конструкции, за които бяха предоставени €6,5 млн. Беше планирано дори „отклонение", за да се отклони водата през тунели и да се защити центърът на града от бедствия. Но, разбира се, глобалното затопляне е виновно.

И още малко красота: през 2014 г. вестник Süddeutsche Zeitung излезе със заглавие: „Правителството трябваше да използва парите, предвидени за ликвидиране на последствията от наводненията за бежанците". И то ги използва за бежанци. Тъй като отдавна нямаше наводнения, трябваше да се изхарчат тези пари за приемането на все повече и повече нови мигранти, а не за мерките за предотвратяване на бедствията. Хора с велико държавно мислене. Не трябва ли да се сбогуваме с мита за неизразимо правилната и точна структура на немския свят, който се руши пред очите ни.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)