Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт за водната криза в Перник
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юли 2021 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт за водната криза в Перник

/КРОСС/ През първите 6 месеца на 2021 г. Специализираната прокуратура е предала на съд 38 разследвани за корупционни престъпления лица, нанесли вреди за общо над 2,5 млн. лв. Присъдите на 7 други лица са влезли в сила с решения на Върховния касационен съд.
39-ият предаден на съд обвиняем е бивш министър на околната среда и водите, обвиняем по досъдебното производство за водната криза в Перник в края на 2019 г. Днес, 29.07.2021 г., Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу него и срещу временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник.
На 10 януари 2020 г. действащият по това време министър бе привлечен към наказателна отговорност за безстопанственост, след като в хода на разследването бе установено, че през периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. е довел с умишлени действия до разпиляване на имущество, публична държавна собственост - вода за питейно-битови нужди от язовир "Студена", както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската  дейност на търговско дружество „ВиК Перник" ООД (водоснабдяващо населението на гр. Перник и останалите селища в общината). Установените щети са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937,06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри" АД и „Топлофикация Перник" АД.
На 24.01.2020 г. към наказателна отговорност по делото бе привлечена и временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник за това, че през периода от 09.10.2019 г. до 11.11.2019 г., след като е била уведомена писмено по надлежния ред от управителя на „ВиК Перник" ООД, че е налице силно намаляване на дебита на водоизточниците и на водния ресурс в яз. "Студена", и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, не изпълнила служебните си задължения, произтичащи от Закона за местното самоуправление и местната администрация и от Наредба № 4/14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи и не предприела съответните действия (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.
В хода на разследването на водната криза в Перник бяха разпитани общо 156 свидетели. Обработено бе огромно количество документация. Извършена бе деветорна комплексна съдебно-техническа експертиза, направените бяха огледи на язовир „Студена" и прилежащите му канали и деривации, както и геодезически замервания на язовирните съоръжения.
Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.