Драгомир Стойнев към служебния кабинет: Ако не внесете Плана за възстановяване, ще бъдете като ГЕРБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Юли 2021 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драгомир Стойнев към служебния кабинет: Ако не внесете Плана за възстановяване, ще бъдете като ГЕРБ

/КРОСС/ „Този план е по-добър и амбициозен, по-реформаторски от предходния, но в същото време не можем и да очакваме чудеса от вас. Вие сте министър само за два месеца, а този план не замества проекти, които са отпаднали от оперативните програми или да финансира проекти, които трябва да се финансират от страна на бюджета. Този план трябва да е визионерски за страната, за устойчиво развитие, с нови източници на икономически растеж. План, който да постави основата на нов икономически модел, базиран на знанието, дигиталната икономика и зелената енергия." Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев по време на изслушването на вицепремиера Атанас Пеканов за Плана за възстановяване и устойчивост.
Той поздрави министъра за първите стъпки, насочени в сектора на социално подпомагане - по думите му това е началото на една изключително добра реформа, която е необходима.
Като един от минусите на Плана Стойнев открои липсата на средства за възстановяване на „Напоителни системи", тъй като по думите му е необходимо да бъдем подготвени за климатичните промени.
„Големият проблем за енергетиката е отворен. Да не забравяме, че другите държави си направиха съвети към Министерски съвет за справедлив преход - ние имаме такъв само на хартия. Не се събраха нищо веднъж. Това е екипна работа и е необходима да има. Изпуснахме много ценно време и такъв съвет е необходим", категоричен е той.  
По думите му е притеснително, че няма как да се отговори на дигиталната трансформация и навлизането на изкуствения интелект: „Отчита ли се влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда и автоматизацията на много процеси? Това е процес, който ще задълбочи неравенствата в обществото и голяма част от професиите ще станат ненужни. Още отсега трябва да мислим какво ще правим с тези хора. За съжаление тази амбициозност не я виждам в плана. Голяма част от европейските държави вече дават отговори на трансформациите."
„Какво правим оттук нататък? Този план внася ли се в парламента?", това попита социалистът. По думите му това вече е направено от Германия, Франция, Италия. „Или имате ли готовността да изпратите този план директно в Брюксел, за да стартираме процеса?", продължи Стойнев.
„Трябва да имате смелост да покажете какво точно искате.  Трябва да стартира процеса", категоричен е той.   По думите му ако служебният кабинет не внесе проекта, ще бъде като ГЕРБ. 
„Народът очаква да бъдем по-смели, с по-визионерско мислене и да стъпим върху новите стимули за икономически растеж", завърши Стойнев.