Русия скачи успешно своя модул "Наука с МКС
Секция: Наука
29 Юли 2021 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия скачи успешно своя модул "Наука с МКС

/КРОСС/ Руската космическа лаборатория "Наука" се скачи успешно с Международната космическата станция.

Дължината на модула е 13 метра, диаметъра на интериора е 4,1 м, а масата му - 20 300 килограма.

За сравнение, цялостната маса на МКС е 417 289 килограма, заедно с разкачения модул "Пирс", на което място се скачи "Наука".

С новия модул руските космонавти се сдобиват с допълнително място за разполагане на научна и друга апаратура, както и на товари. Така на МКС се появява важната за всички втора тоалетна, както и каюта за допълнителен член на екипажа.

Скачането на руския модул с МКС носи ползи за всички участници в международния космически проект, защото добавя европейска ръка-манипулатор ERA. Тя позволява да се извършват множество операции без излизане в открития космос.

Новият модул ще служи и като място за отдих на екипажа, защото има и панорамен прозорец за снимки и наблюдение на Земята. "Наука" ще се използва и за контрол на височината на МКС.

Най-голямо е значението на модула за Русия, която ще се сдобие със собствен отсек за експерименти и ще получи повече пространство на МКС.

Първоначално "Наука" трябваше да се изстреля към МКС през 2007 година. Множество проблеми станаха причина за отлагането. На практика модулът бе няколко пъти разглобяван и сглобяван наново. Роскосмос завиши контрола на качеството и "Наука" премина през необходимите тестове.

Изстрелването към МКС премина гладко, но "Наука" претърпя авария с основния си двигател в орбита. Роскосмос обаче успя да се справи с проблемите.

Русия обаче панира да се откаже от експлоатацията на МКС след 4 години.