75 процента от строителството на магистрала „Струма“ при тунел „Железница“ е изпълнено
Секция: Автомобили
29 Юли 2021 18:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
75 процента от строителството на магистрала „Струма“ при тунел „Железница“ е изпълнено

/КРОСС/ Около 75 процента от строителството на автомагистрала "Струма" при тунел Железница е изпълнено. Проектът АМ "Струма" - Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел "Железница" се реализира с финансиране от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020.

Изграждането на горното строене на 15 000-тонния мост ще приключи в средата на август. Съоръжението се изгражда по една от най-сложните технологии в строителството на този тип конструкции, за да се гарантира здравина и устойчивост. Обектът е проектиран с две независими части с дължина 560 м и 510 м, а габаритът е 29.5 м. Остават последни дни до приключване на дейностите по дясното платно за движение.

След като беше изградена най-външната конструкция на тунел "Железница", която е закрепена към скалния масив, в момента се поставя вторичната облицовка. Работи се едновременно от четирите страни на двете тръби. Полагат се хидроизолация, електропроводи и отводнителна система. Предстои изграждане на резервоари с вода от двете страни на тунела, които ще служат при евентуални пожари и инциденти.

Съоръжението ще разполага със системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване и електронна система за контрол на достъпа.

Строителните дейности започнаха през октомври 2019 г. и на обекта се работи без прекъсване.