Туроператори недоволни от последната заповед на здравния министър
Секция: Туризъм
30 Юли 2021 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туроператори недоволни от последната заповед на здравния министър

/КРОСС/ Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма" искат редактиране на последната заповед на здравния министър касаеща влизането в нашата страна от червени зони. От сдружението искат документът, който влезе в сила вчера да бъде преразгледан. Според браншът здравният министър попарва и последните надежди на туроператорите, че ще успеят да намалят загубите си.

Новото изискване е пристигащите от страни в „червена зона" да представят отрицателен PCR-тест, независимо от това дали притежават сертификат за ваксинация или че са преболедували. „Вървим към сигурен фалит, а министерствата на здравеопазването, на туризма и на икономиката са като орел, рак и щука. Липсва предвидимост и съгласуваност в действията им, за които непрекъснато настояваме. Заради честата смяна на правилата, въвеждането на карантина от днес за утре и други рестрикции за пътуване губим доверието на клиентите", посочва Павлина Илиева, председател на Обединение „Бъдеще за туризма".

Сдружението незабавно реагира е изпратило писмо до министрите Стойчо Кацаров и Стела Балтова с копие до Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор с исканията си. Като „недалновидна и нелогична мярка" сдружението определя изискването всички български граждани да влизат в страната с предварително направен тест. Какво става с онези завръщащи се в България туристи, чиито резултати от теста са положителни, питат от там. „Те ще трябва да се лекуват зад граница, защото на практика са лишени от правото си на здравна помощ в България", допълва Илиева.

От сдружението считат, че обстановката налага всяка подобна заповед на министъра на здравеопазването да се съгласува с бранша. Крайно време е за координирани и съгласувани със съсловието действия на трите министерства, призвани да осигурят нормална бизнес среда.