Испания договори още 3,4 млн. дози от ваксината на Пфайзер през август
Секция: СВЯТ
30 Юли 2021 15:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Испания договори още 3,4 млн. дози от ваксината на Пфайзер през август

/КРОСС/ Още 3,4 милиона дози от ваксината на Пфайзер ще пристигнат през месец август в Испания, обяви министър-председателят Педро Санчес. По думите му това ще позволи Планът на правителството за 70% имунизирани до края на август да бъде изпълнен напълно.

На пресконференция преди началото на XXIV-ия Председателски съвет в град Саламанка, на който централното правителство обсъжда с регионалните премиери най-важните въпроси около пандемията и възстановяването на страната, Санчес обяви, че министърът на здравеопазването Каролина Дариас е успяла да договори допълнителни количества от ваксината на Пфайзер. Така Испания през август ще разполага с 16 милиона дози, вместо с 13 милиона и ще може да ваксинира 70% от населението на страната.

Към днешна дата напълно са ваксинирани близо 57% от хората, или 26 700 000 души, а с една доза са 67%, което е над 31 593 000.

Има обаче разлики в темповете на ваксинация в различните автономни региони. Мелийа, Мурсия, Валенсия, Балеарските и Канарските острови и Мадрид са с най-нисък процент напълно имунизирано население, докато Астурия, Галисия, Естремадура, Кастилия и Леон и Страната на баските, вече надвишават 60%.

В началото на пандемията експертите считаха, че „груповият имунитет" срещу Covid-19 ще бъде постигнат, когато 7 от 10 души са ваксинирани, но Делта вариантът ги принуди да мислят вече за 90% ваксинирано население.