МЗ: Ваксинираните ще преболедуват Covid-19 с възпалено гърло и главоболие
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Юли 2021 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 МЗ: Ваксинираните ще преболедуват Covid-19 с възпалено гърло и главоболие

Хората са изморени от социалните мерки и все по-рядко ги спазват, това е основание вирусът да продължи да мутира и математически краят на пандемията не изглежда да е близо

/КРОСС/ Министерството на здравеопазването публикува във Фейсбук пост за новия индийски вариант на Covid-19 под заглавие "Атаката на вируса и отговорът на ваксината".

Ето какво съобщиха здравните власти:

"Много държави по света са създали мащабни системи за геномно наблюдение, за да разберат как вирусът SARS-CoV-2 мутира. Мутациите ще продължават да бъдат идентифицирани и страните трябва да са готови да ги контролират в рамките на усилията за овладяване на пандемията. Светът знае все повече за ефективността на ваксините срещу новите варианти.

Учените от Южна Африка създадоха система за наблюдение, базирана на систематичен и регионален подход, чиято цел беше да се види как вирусът мутира. Те откриха внезапни промени в мутационния модел на вируса - не единични промени, а множество промени в шипчестия протеин.

Една от мутациите на доскоро наричания южноафрикански щам намалява защитата на антителата, образувани след заразяване с COVID-19 и след ваксинация. Освен това хората са изморени от социалните мерки и все по-рядко ги спазват. Това е основание вирусът да продължи да мутира и математически краят на пандемията не изглежда да е близо.

Какво е решението? Ваксинирането на всички в световен мащаб е необходимо, за да се спре разпространението на вируса. Добрата новина е, че разработените до момента ваксини работят добре и срещу другите варианти на вируса. Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, от хоспитализация и смърт. Ваксинираните биха могли да се заразят с COVID-19, но при тях заболяването ще премине с възпалено гърло и главоболие", съобщават от Министерството на здравеопазването.