Министър Комитова: За ремонти на пътища са неоходими 1,5 млрд. тази година
Секция: Автомобили
30 Юли 2021 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Комитова: За ремонти на пътища са неоходими 1,5 млрд. тази година

Започнати са безброй много обекти без финансово обезпечение , заяви служебния министър

/КРОСС/ "Цяла България е разкопана, започнати са безброй много обекти без финансово обезпечение", това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по време на парламентарния контрол.

Комитова изтъкна необходимостта от осигуряване в този бюджет на 1,5 млрд. лв. за тази година.

"Най-важното, с което се обръщам към вас, Народното събрание да позволи на който и да е министър или правителство да направи отклонение от ЗОП, защото не може един договор за 20 млн. лева с допълнителни задания да става 200 млн. лв.", каза министърът.

Тя даде пример с ремонт на път в Монтана за 13 млн. лева, като срокът за изпълнение е 31 май и към днешна дата са изпълнени 13 на сто от дейностите, и допълни, че по този път работи фирма, която е имала договор за 19,6 млн. лева и с допълнителните 17 задания договорът й е станал 26 млн. лева.

"При анализ на министерството на текущата поддръжка и ремонт на пътищата е установено, че през 2021 г. в бюджета на АПИ за този вид дейности са предвидени 382 млн. лева, а пътната агенция по тези договори поема ангажименти за 2,9 млрд. лева, от които 1,5 млрд. лева трябва да се усвоят тази година, а останалите през 2022 г. При анализа е станало известно, че тези пари ги няма планирани в бюджета за тази година", допълни още министърът.