Екстремно високите температури доведоха до рекорден товар на електроенергийната система
Секция: ИКОНОМИКА
30 Юли 2021 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екстремно високите температури доведоха до рекорден товар на електроенергийната система

/КРОСС/ Екстремно високите температури доведоха до рекорден товар на електроенергийната система, съобщиха от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/.

Регистриран е ръст от 11 на сто в електропотреблението на страната, сравнено с дните между 19 и 25 юли.

На 29 юли товарът на електроенергийната система в 14.00 часа е достигнал стойности от 5123 MW. Това е 6-годишен рекорд, надвишаващ регистрирания на 30 юли 2015 година товар от 5070 MW в пиковия следобеден час. В часовете между 13 и 20 часа на 29 юли товарът на електропреносната мрежа остана на нива от над 5000 MW. Електропотреблението (без помпи в ПАВЕЦ) в деня от поредицата с рекордно високи температури беше 106 990 MWh. Това е ръст от 11 процента спрямо предходната седмица.

Рекордното електропотребление се осигурява основно от генерацията на двата блока на АЕЦ "Козлодуй" и кондензационните ТЕЦ, допълват от ЕСО.
Въпреки текущата ремонтна програма при генериращите мощности, електроенергийната система работи нормално и разполага с достатъчно резервни мощности, за да посрещне безпроблемно повишеното електропотребление в страната в резултат на екстремно високите температури.

Прогнозата за следващите дни, когато температурите ще запазят високите си стойности, е товарът в електропреносната мрежа в пиковите следобедни часове да се движи около 4700 MW през почивните дни и около 5000 MW през работните дни, посочват още от ЕСО.