МВнР с реакция за резолюцията на македонския парламент към България
Секция: ПОЛИТИКА
30 Юли 2021 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВнР с реакция за резолюцията на македонския парламент към България

/КРОСС/ Министерството на външните работи изразява разочарование от приетата Резолюция на Събранието на Република Северна Македония и отбелязва със съжаление, че този акт идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие, в резултат на продължителни усилия, започна да преминава в по-положителна и обещаваща фаза.

Това се казва в изявление на МвнР.

В четвъртък в парламента на РС Македония е приета нарочна резолюция във връзка с преговорите с България около членството на страната в ЕС. В нея се казва, че „македонският език е македонски, отделен и различен от другите, както и че македонският народ няма да позволи никой да оспорва историята на тяхната страна.”

Страната ни ще очаква обнародването на Резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието й от гледна точка на неговата съвместимост с подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог.

За България би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и сътрудничество, което влиза в противоречие с водещи принципи на международното право, информират още от МВнР.

"Единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог", се казва още в изявлението на външното ни министерство.