Експерт: Свят ще ни се завие от вълната през септември
Секция: Здраве
01 Август 2021 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерт: Свят ще ни се завие от вълната през септември

/КРОСС/ Четвъртата вълна на пандемията вече е в страната, констатира проф. Николай Витанов, математик от БАН, в интервю пред Нова ТВ.

Той прогнозира, че пикът на заразата ще е през септември, продължителността на вълната няма да е голяма, но стойностите ще са много високи - толкова, че "свят ще ни се завие", посочи математикът.
„Проблемите ще настъпят след средата на август. Септември месец ще е пикът на заразата от COVID-19. Особеностите на тази вълна са, че тя ще бъде по-различна от другите. Защото Делта вариантът на вируса е много заразен, предупреди той.

Едва 3193 души са ваксинирани през последното денонощие, отчита Националната информационна система. 999 878 души са с пълен ваксинационен цикъл. Общо поставените дози до момента са 2 028 136 броя.

Новите случаи на коронавируса са 182 при направени 12 876 теста. Това означава, че инфектираните са 1.4 процента от всички изследвани. Двама са починалите.

Най-много са новозаразените в София (45), Бургас (34), Варна (24) и Пловдив (17). Положителното е, че в 6 области - Кърджали, Кюстендил, Монтана, Разград, Силистра и Смолян, не са открити такива.