Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС
Секция: Здраве
02 Август 2021 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

/КРОСС/ Цената на една доза ваксина Pfizer се е увеличила от 15,5 евро на 19,5 евро, а дозата на ваксината Moderna - от 19 евро на 25,5 долара (21,5 евро по сегашния курс)
Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

Американските фармацевтични компании Pfizer и Moderna увеличават цените на своите ваксини срещу коронавирус на фона на нарастващото глобално търсене.

Това съобщи в неделя британският вестник Financial Times, според който продажната цена на ваксините на Pfizer за страните от ЕС се е увеличила с почти 26%, а тази на Moderna - с почти 13%, предаде "Фокус".

В договорите, видени от изданието, цената на една доза ваксина Pfizer се е увеличила от 15,5 евро на 19,5 евро, а дозата на ваксината Moderna - от 19 евро на 25,5 долара (21,5 евро по сегашния курс). Според вестника производителите са постигнали преразглеждане на първоначалните споразумения за доставка на 2,1 милиарда дози лекарства в страните от ЕС до 2023 г., след като техните ваксини с иРНК показаха по -висока ефикасност в сравнение със значително по -евтините ваксини от AstraZeneca и Johnson & Johnson. Според прогнозите на FT, през следващата година търсенето на ваксини с иРНК ще продължи да расте в развитите икономики, които се готвят да реваксинират своите граждани във връзка с възможността за появата на нови щамове на коронавируса.

В сряда Pfizer обяви, че приходите от продажбата на ваксината през първата половина на 2021 г. възлизат на 11,3 млрд. долара, а до края на годината тази цифра трябва да достигне 33,5 млрд. долара. Към днешна дата компанията е продала над един млрд. дози от лекарството. Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла заяви, че компанията дава на развиващите се страни 50% отстъпка от препаратите си и ги доставя на най -бедните страни на цената на тяхната себестойност. В същото време най-големият доставчик на ваксини срещу коронавирус за бедните страни чрез Световната здравна организация е британско-шведската AstraZeneca. Около един милиард дози от нейната ваксина са доставени по целия свят.