СЗО: Страните без ваксини ще генерират все по-опасни варианти на вируса
Секция: Здраве
02 Август 2021 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Страните без ваксини ще генерират все по-опасни варианти на вируса

/КРОСС/ Интензивното разпространение на COVID-19 в страни без ваксини увеличава вероятността от нови, по-опасни варианти. Това може да доведе до намаляване на ефективността на съществуващите лекарства. Следователно, държавите с големи запаси от ваксини трябва да ги споделят с други страни, призоваха от Световната здравна организация (СЗО).

"Много страни страдат от недостиг на ваксини, а държавите, които имат големи запаси не трябва да ги трупат в опит да ваксинират цялото си население. Това дори не е в техен интерес - интензивното разпространение на вируса в страни без ваксини увеличава вероятността да се появят по-трансмисивни и опасни варианти на инфекцията", се казва в становището на организацията.

"Стратегията за справяне с пандемията трябва да вземе предвид призивите и прогнозите на СЗО, че до септември 2021 г. поне 10%от световното население ще се ваксинира, до декември - 40%, а до средата на 2022 г. - 60%", припомнят експертите. За да се постигне тази цел, 250 милиона души трябва да бъдат ваксинирани в страните с ниски и средни доходи за четири месеца.

Около 3 милиарда дози ваксини са разпределени по целия свят, но само 90 милиона - чрез механизма COVAX. Около 60 държави използват този механизъм, но ваксинираните там са по -малко от 3%.