Каменна брадвичка на седем хиляди години откриха в морето край Ахтопол
Секция: КУЛТУРА
02 Август 2021 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каменна брадвичка на седем хиляди години откриха в морето край Ахтопол

/КРОСС/ Нов, изключително интересен експонат вече е притежание на Музея на история на котвата в Ахтопол, съобщи председателят на научния съвет на Сдружение „Черноморска Странджа" и уредник на музея д-р Атанас Орачев. Това е енеолитна каменна брадвичка /тесличка/ открита в Ахтополския залив от Мирослав Димитров, жител на Ахтопол. Мъжът я намерил докато се гмуркал. Направила му впечатление нейната интересна форма и решил, че трябва да я съхрани. Споделил за откритието си с Николай Пенев, магистър по тракология, който го уверил, че става дума за ценна археологическа находка. Тогава Мирослав Димитров решил да дари предмета в местния музей. Брадвичката вероятно е от времето на ранната каменно-медна епоха или приблизително началото на петото хилядолетие пр. Хр. , каза д-р Орачев. Предметът е изработен с ювелирно майсторство и впечатлява с изящните си линии.

„През 1982 и 1983 г. подводната археологическа експедиция „Космос", под научното ръководство на проф. Велизар Велков, направи проучвания в ахтополската акватория. Тя откри „каменни котви", каменни и оловни щокове, железни ромейски (византийски) котви, монети и други находки. Голямата изненада беше откриването в южния ахтополски залив на една енеолитна каменна брадвичка и синхронен керамичен фрагмент от V хил. пр. Хр. През 2014 г. на свой ред проф. Диана Гергова също намери един характерен керамичен фрагмент, който най-големият познавач на праисторията на Мала Азия и Югоизточна Тракия проф. Мемед Йоздуан определи като „ранноенеолитен", т. е. от началото на V хил. пр. Хр. Към тези находки причислявам и един мраморен фрагмент от енеолитна брадвичка, който постъпи в ОК „История на котвата" от разсипа в малкото заливче под днешния ресторант „Св. Георги", разказа д-р Орачев.

По думите му, постъпилият сега в сбирката артефакт е поредно доказателство, че Ахтопол се очерта като едно от най-ранните селища по Странджанското Черноморие. Засега го предхожда само селището в днешното блато Стамоплу/Стомоплу край Приморско, откъдето от 9 м дълбочина са известни материали от късния неолит.

„Находката е изключително ценна. Дарения като това не само правят експозицията по-интересна за посетителите, те неизменно допринасят за обогатяване на историята на Ахтопол и Южното Черноморие. Когато местните хора видяха, че музея е направен и работи активно, започнаха да даряват. По - голямата част от експонатите се дължат именно на такива дарители ", коментира още д-р Орачев.