Клетъчният имунитет помага за бързо изчистване на вируса при повторна инфекция
Секция: Здраве
03 Август 2021 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Клетъчният имунитет помага за бързо изчистване на вируса при повторна инфекция

/КРОСС/ Клетъчният имунитет допринася за бързо изчистване на вируса при повторна инфекция, но дълголетието и диференциацията на специфичните за SARS-CoV-2 клетки на паметта все още са неясни. Това съобщават от Министерството на здравеопазването, предава БТА.
Данните от проучване, анализиращо SARS-CoV-2 CD4 + и CD8 + Т-клетъчни отговори при пациенти с реконвалесцентен (възстановителен) период на COVID-19 до 317 дни след появата на симптомите, установяват, че Т-клетъчните отговори на паметта се поддържат по време на периода на изследване, независимо от тежестта на COVID-19.

Анализите показват устойчива полифункционалност и способност за пролиферация на Т-клетки, специфични за SARS-CoV-2.

Сред специфичните за SARS-CoV-2, CD4 + и CD8 + Т-клетки, делът на клетките, подобни на стволови Т-клетки на паметта (TSCM) се увеличава, достигайки максимум приблизително 120 дни след началото на симптомите на заболяването.

Според проучването специфичните за SARS-CoV-2 Т-клетки са дълготрайни след възстановяване от COVID-19, като по този начин подкрепят осъществимостта на ефективни програми за ваксинация като мярка за COVID-19 контрол.