Казусът „Чешнегирово“ влиза в парламента
Секция: ПОЛИТИКА
03 Август 2021 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Казусът „Чешнегирово“ влиза в парламента

/КРОСС/ Казусът с влизането на американски военни в цивилен обект по време на военно учение край Чешнегирово влиза и в парламента. Очаква се служебният министър на отбраната да отговори на питанията на двама депутати за обстоятелствата и виновните по случая.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев е поискал доклада за инцидента на служба „Военна полиция" на Инспектората на МО и какви последващи действия е предприело Министерството на отбраната.

В средата на май американски военни бяха заснети да влизат в частен обект до летище „Чешнегирово". А собственикът на цеха се оплака, че нахлуването е стресирало служителите му, а „Военна полиция" не е обърнала внимание на сигнала му.

Посолството на САЩ и МО се извиниха за случилото се. От постовете си бяха освободени директорът на „Военна полиция" в Пловдив и началникът, отговарящ за контрола и охраната.

Депутатът от БСП Владимир Маринов пък е поискал информация за връзката на случая „Чешнегирово" и военния полицай Тодор Манчев. Той беше намерен с фатална огнестрелна рана в средата на юли.

МО тогава обясни, че Манчев не е бил санкциониран заради случая в Чешнегирово. Депутатът Владимир Маринов пита за задълженията на военния офицер по време на нахлуването в частния обект и на какви процесуално-следствени действия е бил подложен и участвал в хода на извършваната проверка от инспектората към Министерство на отбраната.