Почина актьорът Николай Станчев
Секция: КУЛТУРА
03 Август 2021 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина актьорът Николай Станчев

КРОСС/ Внезапно почина актьорът от Пловдивския театър Николай Станчев. За загубата съобщи във Фейсбук съпругата му - актрисата Ивана Папазова и Съюзът на артистите в България. Преди два дни Ники празнува 60-годишен юбилей..

Николай Станчев е роден на 1 август 1961 в гр. Пловдив. Завършва ВИТИЗ през 1984г. в класа на проф. Гриша Островски.

От 1984 до 1987 г. играе по разпределение в МДТ „К. Кисимов" - В. Търново, а в периода 1987-1991 е актьор в Драматичен театър - Пловдив. От 1991 е актьор на свободна практика. В периода от 1991 до 1994 г. играе в частната трупа на Малък градски театър - Пловдив.

През 1994 г. получава покана от частната трупа на театър „Аврил" в Париж. Завръща се в България през 1996 г. и за известно време прекратява актьорската си кариера.

Завръща се като гост актьор в пловдивския драматичен театър през 2008 в постановката „Изстрели по никое време" от Дж. Мун, реж. Красимир Ранков. Следват „Очаквайки Годо" от С. Бекет, реж. Г. Михалков, „Антракт" от Александър Мардан, реж. Иван Урумов и „Боряна" Й. Йовков, реж Красимир Ранков. В киното е снимал в множество български и чужди продукции, между които „Нощем с белите коне", „Денят на Владетелите", „Очите плачат различно", „Чуждия син", " Трите златни лъвчета", " Последния владетел на Балканите", „Далеч от брега" и други. Снимал в сериалите „Седем часа разлика", „Стъклен дом", „Фамилията", " Под прикритие" и „Ягодова луна". От два сезона е отново в състава на трупата на Пловдивския драматичен театър.

Поклон пред паметта му и искрени съболезнования на близките и семейството му!