Хидротехническо съоръжение в Златна Панега е отново за ремонт
Секция: ИКОНОМИКА
03 Август 2021 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хидротехническо съоръжение в Златна Панега е отново за ремонт

/КРОСС/ Ремонтираното преди 3 години хидротехническо съоръжение „Долното езеро" в луковитското село Златна Панега е с нарушения на подпорната стена и е необходим нов ремонт. Това е установила проверката, извършена от комисия, назначена от областния управител Светослав Славчев, след получен сигнал от местна фирма.

Експертите са установили пукнатини между старата каменна стена и новоизградената бетонна част, откъдето филтрира водата.

Съоръжението е от изключителна важност, тъй като осигурява водоснабдяването на 30 хиляди семейства в региона, както и непрекъснатия технологичен процес на циментовия завод.

Изградено е през 1927 г., като е надграждано няколко пъти през годините.

През 2018 г. заради влошаване на състоянието му, довело до аварийна ситуация, е извършена рехабилитация на съоръжението със средства, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с възложител областната администрация.

В договора ѝ с изпълнителя на строителните работи е записан гаранционен срок от осем години, в който той се задължава да отстрани за своя сметка скрити недостатъци и появили се впоследствие дефекти.