Полина Влахова, Филип Морис България: Важно е младите хора да имат ментори
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Август 2021 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полина Влахова, Филип Морис България: Важно е младите хора да имат ментори

/КРОСС/ Това лято Филип Морис България ще даде възможност на 15 млади българи да придобият реален професионален опит в тримесечен платен стаж от юли до септември. Мултинационалната компания, която преминава през мащабна трансформация, изпълнявайки своята визия за бъдеще без дим, тази година навършва 15 години в България и ще отпразнува годишнината си, осигурявайки възможност на за старт в кариерата на 15 български студенти.

Компанията вече има опит с предишни стажантски програми, благодарение на които завършващи студенти не само са стартирали кариерата си в офиса в София, но и са продължили вече като пълноценна част от екипа в България.

Поли Влахова, ръководител на отдел "Маркетинг и дигитални комуникации" във Филип Морис България

"Трябва да си отделиш достатъчно време за натрупването на опит в различните сфери на бизнеса, за да си успешен."

Защо е важно младите хора да имат ментори?

Менторите са един от основните източници за предаване на практически опит на младите, което е много важно за по-нататъшното кариерно развитие. Разбира се, освен опит, това да бъдат част отводеща международна компания и промяната, която създава, със сигурност ще им даде другата гледна точка за бизнеса като цяло.

Какво си спомняте за началото на собствената си кариера - какви бяха трудностите и страховете ви, и как ги преодоляхте? Кой ви помогна в този процес?

Както при повечето млади хора, в началото на кариерата ми, неувереността, че мога да се справя с трудни задачи беше основният ми страх, но с опит и добър мениджърски подход успях да го преодолея и да променя нагласата си към стремеж за намирането на решения.

Какво бихте казали на по-младата си версия от позицията на човек с дълга и успешна кариера днес?

Бих посъветвала себе си да проявявам повече търпение в очакванията си, тъй като е добре да отделиш достатъчно време за натрупването на опит в различните сфери на бизнеса, за да си успешен.

Анна Габровска, ръководител на отдел "Култура и човешки капитал" във Филип Морис България

"Инвестираме в развитието на компетентности и умения, така че служителите ни да се развиват в желаната от тях кариерна посока".

Снимка: Филип Морис

Тази година ние празнуваме 15 години на българския пазар и свързваме броя на търсените стажанти и с годишнината на компанията. А очакванията ни са да намерим млади хора с определена нагласа. Вярваме, че за да може един човек да работи в бизнес, който преминава през мащабна позитивна трансформация, той или тя също трябва да са гъвкави, готови да учат, бързи и с желание да работят в екип.

С какво тази стажантска програма е по-различна от тези, които компанията е организирала досега, и пандемията с Ковид-19 има ли нещо общо с начина, по който ще изглежда програмата?

Програмата ни е част от инициативите на Филип Морис Интернешънъл в цяла Европа с цел да подкрепим младите, които в периода на кризата имат затруднения с намирането на първа работа. Тя следва правилата на всички стажантски програми при нас по отношение на подбор на определени профили, он-бординг, менторинг и обучителна част за стажантите. Програмата е се различава в това, че ние сме решени като компания да назначим стажанти през лятото в период, който все още е предизвикателен за бизнеса. Но вярваме дълбоко в позитивите, които можем да донесем за младите и за обществото.

Какво, според вас, ще научат те и какво очаквате да донесат на компанията?

За нас е изключително важно да направим така, че тези хора да имат разбиране за това как работи международния бизнес, а ако все още не са се ориентирали в каква област искат да се развиват професионално, да им дадем насоки, опит и перспектива. Надявам се те да ни помогнат с енергията, любопитството и амбицията си за постигането на нашата глобална мисия.


Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България.