Инвеститор влага 20 млн. евро в разширение на завода си за машиностроене в Габрово
Секция: ИКОНОМИКА
03 Август 2021 13:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инвеститор влага 20 млн. евро в разширение на завода си за машиностроене в Габрово

/КРОСС/ Двадесет милиона евро ще инвестира Цератицит АД в разширяване на производствените си мощности за металорежещи и специални инструменти в Габрово. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката Кирил Петков с представители на компанията. Цератицит планира също така да разкрие и 100 нови работни места, както и да построи нова модерна производствена база с логистичен и соларен парк за собствени нужди в Габрово.
По думите на председателя на борда и изпълнителен директор на Цератицит България АД Георги Петров с инвестицията в нови високоспециализирани машини и съвременни технологии страната ни ще се превърне в световен център на групата. Тук се планира и RnD, както и обучителен център за висококвалифициран персонал. На срещата присъства и управляващият директор на Планзее - Робърт Шранцхофер, който от своя страна посочи, че групата е изключително доволна от условията, които предлага страната ни.
Министър Петков изтъкна доброто сътрудничество на компанията с местните гимназии в сферата на дуалното обучение и приветства желанието на фирмата да инвестира в зелена енергия. Той посочи също така и добрите възможности за ситуиране на IT център на компанията в страната ни.

Групата "Цератицит" оперира в България от 1996г. Тя е високо технологична инженерингова група специализирана в производството на инструменти и технологии от твърди метали. В завода в България работят 620 души. Компанията се обособява след сливане между "Планзее ТИЦИТ" - Австрия, и "Цераметал" - Люксембург. И двете компании са с дългогодишен опит в производството на твърди сплави.