Високи температури до края на деня, но не толкова горещо
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Август 2021 14:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Високи температури до края на деня, но не толкова горещо

/КРОСС/ След екстремно горещото време вчера и температури на много места над 40°, в Сандански - 43°, днес, благодарение на умерен северозападен, в Източна България - северен вятър, ще бъде не толкова горещо.

Максималните температури ще бъдат от 38° до 40° в областите с код оранжево и от 35° до 37° в останалата част от страната, в Северозападна България - не повече от 34°, по Черноморието - от 30° до 35°.

В следобедните часове в по-голямата част от страната ще бъде слънчево, но ще има и райони с валежи, на места интензивни и придружени от гръмотевици, с по-голяма вероятност в планинските части.

И утре на много места в страната, с изключение на източните райони, ще има температури над 35°, но очакванията са за максимални стойности не по-високи от 38° - 39°.

Денят ще започне със слънчево време, но след обяд ще превали главно в планинските и източните райони. Ще духа слаб до умерен северозападен, на изток - югоизточен вятър.

Въпреки относителното понижение на температурите, в по-голямата част от страната и утре рискът от пожари е от много висока и екстремална степен, съответно областите са в оранжево и червено.

На морския бряг ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността през втората половина на деня, като главно по северното крайбрежие за кратко ще превали.

Максималните температури ще са между 26° и 30°. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Предимно слънчево ще бъде и в планините, но след обяд ще се развива купеста облачност и на места ще превали краткотраен дъжд.

Ще бъде и ветровито с умерен, по най-високите части временно силен северозападен вятър. Температурите в курортите са от 25° на Алеко до 31° в Банско.

Горещо остава и утре по Централното и Източното Средиземноморие, както и на Балканите. С валежи и гръмотевици ще бъде на много места в Западна и Централна Европа, с по-значителни количества в Южна Франция и Северна Италия.

У нас в четвъртък температурите отново временно ще се повишат, но в петък със силен северозападен вятър ще нахлуе относително по-хладен въздух. В следобедните часове ще има валежи и гръмотевични бури, на места временно интензивни. През почивните дни ще бъде предимно слънчево, а вероятността за превалявания е много малка.