Рекордно потребление на ток заради жегите, дадохме на Турция и Гърция
Секция: ИКОНОМИКА
04 Август 2021 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рекордно потребление на ток заради жегите, дадохме на Турция и Гърция

/КРОСС/ Нов рекорд на електропотребление заради жегите е отбелязан днес. Пиковата консумация на ток е поставила на изпитание енергийната система на страната. Горещата вълна, обхванала целия регион, е предизвикала дефицит на електричество в Турция и Гърция, които са поискали аварийна енергийна помощ от България.

Рекордно пиково потребление е регистрирано вчера в 14.00 часа, когато от ЕСО са измерили товар в мрежата от 5 226 мегавата, съобщи БНТ. За цялото денонощие България е потребила над 107 хиляди мегаватчаса електроенергия.

Среднодневната температура от над 39 градуса, измерена вчера, е причината за рекордното потребление.
"През последните дни горещата вълна поставя пред сериозни изпитания електропреносната мрежа на страната. Въпреки това смятаме, че до този момент тя се представя в много добро състояние. Няма сериозни аварии по мрежата", заяви Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

От Електроенергийния системен оператор обясниха как е било компенсирано потребление от над 107 хиляди мегаватчаса за денонощието.
"Високото потребление на ел. енергия в страната се осигурява от двата енергоблока в АЕЦ "Козлодуй", от централите в Маришкия басейн, ТЕЦ-Варна работи на два блока, в Бобов дол работят 2 блока, както и ВЕЦ-овете се включват в пиковите часове на деня", допълни Ангелин Цачев.

"Във вчерашния ден сме дали аварийна помощ на нашите съседи", каза още Ангелин Цачев.

За 2 часа по 200 мегавата сме дали на Турция и за 2 часа по 100 мегавата на Гърция.