Зелени технологии и дигитализация са предпочитани сектори за финансиране по InvestEU
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Август 2021 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зелени технологии и дигитализация са предпочитани сектори за финансиране по InvestEU

ББР проведе пазарни проучвания за структурирането на гаранционни продукти по програмата

/КРОСС/ Прилагане на зелени технологии, екологично управление на ресурсите, водите и отпадъците, подобряване на логистичните и комуникационни системи на предприятията, въвеждане на нови технологии, подкрепа за уязвими групи като стартъпи и компании на жени-предприемачи - това са предпочитаните сектори за финансиране по програмата InvestEU, около които се обединяват финансовите институции, участвали в пазарно проучване, проведено от Българската банка за развитие.
Консултациите с представители на банковия сектор и бизнес асоциациите позволяват структурирането на гаранционни инструменти по двете основни направления - подкрепа за малки и средни предприятия, както и финансиране на устойчива инфраструктура в рамките на европейската програма InvestEU. Проучването отчита пазарното търсене и подпомага идентифицирането на потенциални финансови посредници, с които да си партнира ББР.
На 30 юни 2021 г. Българската банка за развитие официално заяви пред ЕК желание да привлече допълнителни средства за възстановяване и развитие на бизнеса чрез програмата InvestEU. Общият ресурс, който банката може да мобилизира с подкрепата на ЕС и участието на финансовия сектор, е приблизително 1,7 млрд. лв.
Участниците в проучването са заявили, че проявяват интерес към стандартна портфейлна гаранция от ББР с възможности за различни рискови покрития. Според тях предоставянето на такъв инструмент ще им даде възможност да финансират по-рискови и по-уязвими крайни кредитополучатели. Допълнителни ползи за бизнеса ще бъдат намаляване на лихвения процент и понижаване изискванията за обезпеченост.
По отношение на максималните размери на финансиране, търговските банки посочват между 7,5 млн. евро и 15 млн. евро по компонент „Устойчива инфраструктура" и до 7,5 млн. евро за компонент „Малки и средни предприятия". Приемливите срокове на кредитите са съответно до 180 и до 120 месеца, а периодът за генериране на нов портфейл - до 2027 г.
Следващите стъпки са структуриране на гаранционните продукти по програмата, избор на финансови посредници и сключване на споразумения с тях. Окончателното потвърждение за включването на ББР в програмата InvestEU се очаква да стане през октомври.