25 години по-късно България отново е с олимпийски финал в бокса
Секция: СПОРТ
04 Август 2021 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
25 години по-късно България отново е с олимпийски финал в бокса

/КРОСС/ 25 години по-късно България отново има финалист в бокса на Олимпийски игри, след като в Токио 2020 Стойка Кръстева по безапелационен начин се класира за битката за златния медал, побеждавайки с 5:0 съдийски гласа (30-27, 30-27, 30-27, 30-27, 29-28) японката Цукими Намики.

На 7 август от 8:15 часа българско време Кръстева ще атакува олимпийската титла в категория "муха" (до 51 кг), а срещу нея ще застане водачката в схемата от Турция Бусе Наз Чакироглу, която спечели другия полуфинал със съдийско единодушие срещу Сяо Хоанг от Китайско тайпе.

Даниел Петров в Атланта 1996 в категория до 48 кг е последният български олимпийски шампион в бокса, а последният ни медалист е от Лондон 2012, когато Тервел Пулев заслужи бронза.

Японката, която също бе с обратен гард, нанесе първите точни комбинации със своята скорост и с желанието си да скъсява дистанцията. Кръстева разчиташе повече на прецизността в размените, с която преодоля предишната фаза на олимпийския турнир. Българката получи предупреждение от рефера на ринга, задето за трети път опонентката ѝ падна на земята. В последната минута и хубави десни прави в актива на Стойка попаднаха в целта, а Намики все повече прибягваше до клинчове. Съдиите оцениха по достойнство качествата и по-голямата успеваемост на Кръстева, като ѝ присъдиха рунда с 4:1 гласа.

Японката започна още повече да търси клинчове, размени в тях и нечисти удари, като не се притесняваше и да държи съперницата си. Намики обаче вкара две хубави десни крошета, а Стойка още не се беше разписвала по значим начин в първата половина от втория рунд. Тя се активизира към края, започна да се движи доста повече и засрещащият десен прав започна да ѝ носи дивиденти. За съжаление, тя получи тежко ляво кроше, но въпреки това съдиите ѝ дадоха рунда с пълно съдийско единодушие - 5:0.

Кръстева трябваше да се пази от прекомерните рискове на противничката ѝ, която знаеше, че се нуждае от сериозен обрат в последната част. Нечистите прийоми и накъсването на ритъма отново присъстваха на ринга, а българката много умело ползваше не само ескиважи и стъпки встрани, но и десните си прави. Японката не влагаше никаква техника и се хвърляше сляпо, като накрая съвсем беше обезличена от класата на Кръстева. Рундът, който не беше задължителен за спечелване, всъщност се оказа най-убедителен в полза на българката.

Източник: sportal.bg