Туристи се оплакват от недостиг на шезлонги и чадъри
Секция: Туризъм
04 Август 2021 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туристи се оплакват от недостиг на шезлонги и чадъри

/КРОСС/ Плажовете по Южното Черноморие са препълнени. В разгара на сезона се наблюдава и нова тенденция - ако туристите досега се оплакваха от липса на свободни зони, сега те са готови да платят дори повече, за да си гарантират място на плажа.

В разгара на сезона на плажа в "Крайморие" след 8.00 ч. сутринта всички чадъри и шезлонги са заети. Цената на плажните принадлежности е по 5 лева, а свободни места трудно се намират дори и през делнични дни. За да си запазят място на плажа, някои от туристите прибягват и до хитрини - поставят хавлии на шезлонгите още от ранни зори.

"Хора, дошли до тук, да ги връщаме заради такъв тип резервета от морална гледна точка не е правилно, и тук се стараем и не допускаме такива практики. Успяваме с касиерите и с помощта на спасителите да обясним на хората, че това не е редно", коментира концесионерът на плажа Николай Димитров.

"Просто като дойдат хората сутринта, ги предупреждаваме, че не е нормално да дойдат сутринта и да си запазят, и после да дойдат към 9.00 ч. През това време има други хора, които идват и искат да си платят и да си легнат на шезлонги", допълни спасителят Димитър Калинов.

Някои от летовниците дори стигат до конфликти, за да запазят чадър и шезлонг.

"Трябва всеки да си запазва мястото, когато дойде. Може би трябва да има някаква тарифа - първа, втора, трета линия с различна цена евентуално и оттам вече няма да има такива проблеми", сподели Ваня Динчева.

На Северния плаж в Бургас заради пандемията обявиха нулеви цени, заради което обаче чадърите и шезлонгите не достигат. Именно затова туристите тук настояват те отново да бъдат платени.

"Трябва да бъдат платени според мен. В 8.30 ч. вече нямаше празни чадъри и шезлонги. Преди малко взех шезлонг празен, след като си тръгнаха от плажа", разказа Радостина Доганова.

"Във връзка с ковида чадърите и шезлонгите са на по-голямо разстояние, което предполага и техният брой да бъде по-малък", заяви концесионерът на плажа Симеон Цветков.

Според стопани на плажове проблем има и в свободните зони, където често се струпват много хора.

"Ние нямам де факто никакви правомощия, ние не сме никакъв административен орган, който да прилага каквито и да било мерки", каза концесионерът на плаж "Крайморие".