На 21 август на Панчаревското езеро – шедьовърът на Чайковски и Пушкин – операта „Евгений Онегин“
Секция: КУЛТУРА
04 Август 2021 11:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 21 август на Панчаревското езеро – шедьовърът на Чайковски и Пушкин – операта „Евгений Онегин“

/КРОСС/ Една от най-известните опери на прочутия композитор Пьотър Чайковски - "Евгений Онегин", ще бъде представена от Софийската опера и балет пред публиката на фестивала „Музи на водата" на Панчаревското езеро на 21 август от 20 часа. Шедьовърът на Чайковски и Пушкин винаги се посреща от публиката и музикалната критиката с огромно възхищение. Това е уникална творба, родена от срещата между двамата гении.

Историята за нещастната любов между Татяна и Евгений Онегин оживява на сцената с участието на талантливите изпълнители: Диана Гуглина (Татяна , Виолета Радомирска (Олга), Александрина Стоянова - Андреева (Ларина), Весела Янева ( Филипевна ), Атанас Младенов (Евгений Онегин), Емил Павлов (Ленски ), Бисер Георгиев ( княз Гремин ), Николай Войнов ( Ротният ), Димитър Станчев (Зарецки ) Красимир Динев (Трике). В постановъчния екип са:

Диригент : Андрей Галанов

Режисьор Вера Петрова

Музикална и стилистична постановка: Лариса Гергиева

Сценограф: Александър Костюченко

Художник на костюмите: Стив Алмериги

Диригент на хора: Виолета Димитрова

Хореография : Риолина Топалова

Коя е Диана Гуглина, която ще пее ролята на Татяна ?

Носителката на наградата Maria Callas Tribute Prize NY 2019 и Първа награда на международния конкурс за оперни певци в Италия „Città di Alcamo" 2018. Диана Гуглина е родена в София, в семейство на музиканти. На оперните сцени във Франция, Англия, Белгия и Швейцария, Диана Гуглина се е изявявала в оперни заглавия като „Кармен" от Бизе, „Хензел и „Гретел" от Хумпердинк, "Царицата на чардаша" от Калман, "Наис" от Рамо и редица други. Работила е с диригенти като Кристоф Русе (Christophe Rousset), Даниел Кавка (Daniel Kawka), Кристофер Уорън-Грин (Christopher Warren-Green), Басем Акики (Bassem Akiki) и е пяла в зали като Auditorium Stravinski в Монтрьо, Флаже и Бозар в Брюксел, участва на фестивали като Бритън - Pears Centenary Aldeburgh и в Ealing Music & Film Festival в Лондон, „Нощ на музеите" в театър „Ла Моне" в Брюксел.

Преди известно време Диана Гуглина изпълни на сцената на Софийската опера ролята на Електра от едноименната опера на Рихард Щраус.

Ето какво написа във Facebook Диана Гуглина:

„Очаквам с нетърпение да изпея Taтяна с невероятния екип на Софийската опера. Ще се видим на 21-ви август в 20:00 за тази дълбоко трогателна драма от Чайковски и Пушкин.

Скъпи приятели, ще ви заведа зад кулисите и в процеса на подготовка за това събитие!"

"С постановката на "Евгений Онегин" искам да накарам публиката да се потопи в една хубава утопия, която няма нищо общо с днешното прагматично време. Време, в което душата подтичва задъхана след хората и не може да ги настигне", казва режисьорът Вера Петрова.