Кабинетът иска тълкувателно решение от КС за отстраняването на "тримата големи" в съдебната власт
Секция: ПОЛИТИКА
04 Август 2021 12:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кабинетът иска тълкувателно решение от КС за отстраняването на "тримата големи" в съдебната власт

/КРОСС/ Служебното правителство реши да поиска задължително тълкувателно решение от Конституционния съд - дали правосъден министър може да иска отстраняването на т. нар. трима големи в съдебната власт - председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор.

Според служебния правосъден министър Янаки Стоилов подобно тълкувание е необходимо:

„Смятаме, че това правомощие на министъра на правосъдието е в съответствие с принципите за разделение на властите и правовата държава, защото, ако се приеме обратно разбиране, ще се окаже, че само членове на ВСС могат да инициират такава процедура, а това противоречи с идеята за баланса и взаимния контрол между властите".

Стоилов потвърди, че ще обжалва пред ВАС решението на Висшия съдебен съвет, с което бе отхвърлено искането му да се задейства процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста.

Стоилов обаче уточни, че това искане трябва да бъде подържано и от следващия правосъден министър, който и да е той:

„Това според мен ще бъде един важен тест за тези неща, които се говорят по отношение на задълбочаване на съдебната реформа, на отчетността и отговорността на магистратите. За мен такива практически индикатори са много по-важни, отколкото общите и вече банализирани заявления как трябва да се реформира нашата правна система".