Пленумът на БСП решава ще даде ли рамо на кабинета на ИТН
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Август 2021 16:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пленумът на БСП решава ще даде ли рамо на кабинета на ИТН

Вътрешната опозиция в соцпартията държи на писмено споразумение

/КРОСС/ Националният съвет на БСП решава дали ще подкрепи проектокабинета на номининирания за министър-председател от "Има такъв народ" Пламен Николов.Още на влизане на "Позитано" 20 някои от социалистите, гравитиращи около вътрешната опозиция, дадоха да се разбере, че държат да научат цената на евентуална подкрепа и настояват за писмено споразумение с "Има такъв народ".

Преди пленума служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предупреди, че Националният съвет дължи на членовете и избирателите на БСП споразумение с ясни и конкретни ангажименти за определен срок като условие за подкрепа на правителство в този парламент. Той призна, че на него не му стига само едно изявление на ИТН от трибуната с изредените приоритети. По думите му, ако мандатоносителите откажат писмено споразумение с БСП, това ще е за тяхна сметка.
Бившият зам.-председател на партията Кирил Добрев коментира, че за около месец ръководството на БСП е извървяло един дълъг път - от сериозни критики към "Има такъв народ" до 90 процента съвпадение на програмите. "И сега влизам вътре да разбера каква е цената на това нещо и кога точно ще я плати партията", допълни той.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов коментира, че първото нещо, което трябва да чуят, е анализ на изпълнения мандат, който НС на БСП даде на парламентарната група за разговори по приоритети на бъдещо правителство.

И той се обяви за писмено споразумение с ИТН, което да послужи за база на евентуалната подкрепа.

"Второ - трябва да чуем дали ще има писмено споразумение на базата, на което да се обуславя една или друга подкрепа, посочи той. Трето - да видим дали има "червени линии", които ние ще поставим и които няма да се повдигат, и които ще бъдат разграничителни, ако тези въпроси са част от дебата в парламентарната зала", добави Паргов.

По думите му "червените линии" са мажоритарен вот, партийна субсидия от 1 лев на глас и отказ от АЕЦ "Белене". Червените принципно винаги са защитавали обратната позиция от тази на ИТН. Лидерът на столичните социалисти направи уговорката, че всяко партньорство си има цена. "Въпросът е да видим каква е цената на решението, което ще вземем след малко", коментира Паргов.
В началото на заседанието депутатът Иван Иванов е предложил социалистите да дадат подкрепа на ИТН, но под условието, ако е налице и подкрепа и на "Демократична България", и на "Изправи се БГ!Ние идваме."

Очаквайте подробности.