Пламна Средногорието, шест къщи изпепелени в огнен ад в Старосел, включиха и хеликоптер в гасенето
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Август 2021 18:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пламна Средногорието, шест къщи изпепелени в огнен ад в Старосел, включиха и хеликоптер в гасенето

Пожарни от Пазарджик, Панагюрище и целия Пловдивски регион, както и доброволци гасят огъня

/КРОСС/ Пламна боровата гора край хисарското село Старосел към 16 часа. Пожарът е започнал в непосредствена близост до крайните къщи на селото на изхода за село Красново. Според очевидци в района прехвърчат искри, вече са се запалили и дворове на къщи, а димът е много гъст. Постепенно огънят е достигнал  крайните къщи.

Към този час вече шест са изгорелите до момента къщи в Старосел. Това съобщи зам.-директорът на пловдивската пожарна гл. инсп. Димитър Бришимов. Пожарът е тръгнал от горящи сухи треви около селото в 16.00 ч., уточни Бришимов и добави, че тревите горят около цялото село. След това огънят се е прехвърлил в боровата гора по посока запад.

По думите му в момента огънят към селото е пресечен и няма опасност, но на запад стихията продължава да унищожава гората.

Според кметицата на Хисаря Пенка Ганева че хората от шестте изгорели къщи са евакуирани навреме и не са пострадали.

„Не предвиждаме да евакуираме цялото село", посочи Ганева. Според нея част от къщите са със собственици, които живеят в Пловдив, но в други живеят хора.

Екипаж от 24-а авиационна база Крумово с вертолет „Кугар" се включва в гасенето на големия пожар, пламнал днес в района на хисарското село Старосел, съобщиха от Министерство на отбраната. Военнослужещите ще помогнат за овладяването на огнената стихия по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".
Пенка Ганева съобщи също, че има още пожари в региона.

„В Кръстевич отново бушува пожар - и на хижа Бунтовна, и долу до стопанския двор в населеното място. Кметът е подал сигнал на тел. 112 и е отишъл да търси пожарна от Стрелча, откъдето ще изпратят огнеборци, като кметът на Стрелча също ще помогне", каза пред Радио Пловдив кметицата на Хисаря. За пожара край хижа Бунтовна Ганева е поискала помощ от военните в Карлово.

От пресцентъра на полицията в Пазарджик съобщиха, че е за пожара край Старосел и Кръстевич са изпратени и две пожарни коли от Пазарджик и Панагюрище.