Необходимостта от сън се контролира от мозъчната кора
Секция: Наука
05 Август 2021 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Необходимостта от сън се контролира от мозъчната кора

Кората на главния мозък представлява около 80% от неговия обем и е отговорна за много сложни процеси, сред които възприятията, мислите, езика, вниманието и паметта

/КРОСС/ Процеси в мозъчната кора вероятно отговарят за контрола на съня - колко продължително или дълбоко да спи човек, съобщи "Medical Express", като цитира британско проучване.

Кората на главния мозък представлява около 80% от неговия обем и е отговорна за много сложни процеси, сред които възприятията, мислите, езика, вниманието и паметта.

Активността в мозъчната кора обикновено се изследва при проучвания, свързани с моделите на сън или бодърстване. Учени от Оксфордския университет смятат, че точно тя вероятно контролира съня.

Те са изследвали активността на лабораторни мишки, чиито мозък и механизми на сън имат значителни сходства с тези при хората. Когато невроните в две области при гризачите са деактивирани, те остават будни поне три часа по-дълго от обичайното всеки ден.

Въпреки че мишките остават будни по-дълго време, това не оказва влияние върху необходимостта им от дълбок сън. Обикновено, когато животните бодърстват по-дълго, се уморяват повече и им е необходим по-дълбок сън, за да се компенсира пропуснатата почивка.
Изследването на учените от Оксфордския университет обаче показва, че лабораторните гризачи не спят повече от обичайното, когато са били будни по-дълго време, предава БТА. Изглежда, че биологичният им часовник изобщо не се влияе от допълнителните часове бодърстване.

"Откритието ни, че мозъчната кора е част от системата за регулиране на съня, дава нови перспективи за медицината," обяснява водещият изследването д-р Лукас Крон от Оксфордския университет.

Той подчертава, че са необходими още проучвания.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание "Nature Neuroscience".