Колко време ще бъдем защитени след ваксинация?
Секция: Здраве
05 Август 2021 15:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колко време ще бъдем защитени след ваксинация?

/КРОСС/ Продължителността на имунитета зависи до известна степен и от пациента – влияние оказват фактори като възраст, придружаващи заболявания и медикаменти, които се приемат от лицето, информират от Министерството на здравеопазването.

Има все повече доказателства, че хората, които са се ваксинирали срещу COVID-19, са по-малко склонни да се инфектират със SARS-CoV-2, а ако се разболеят, вероятността от тежко протичане на заболяването е много малка.

Данните към момента показват, че при преболедували от COVID-19 имунитетът може да се запази поне 8 месеца. Имунните клетки и антителата, които циркулират в тялото, могат да разпознаят и убият вируса при нова среща с него, предпазвайки от заболяване или намалявайки тежестта на заболяването.


Проучване показва, че хора, които са били инфектирани и след това са се ваксинирали, развиват много силни имунни реакции и имат много по-висок капацитет да неутрализират вируса, включително и различните му варианти.

Прекаралите COVID-19 е препоръчително да се ваксинират. Ваксинацията само ще повиши естествения имунитет, който вече е развит, предлагайки по-силна защита.