България със злато на игрите в Токио 2020
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Август 2021 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България със злато на игрите в Токио 2020

Първа олимпйска титла за България на игрите в Токио

Ивет Горанова е олимпийски шампион!

С 5 победи от 5 мача в турнира по карате до 55 кг Ивет Горанова върна олимпийските надежди на България след 13-годишна пауза! 21-годишната Ивет Горанова спечели олимпийската титла в карате до 55 кг след поредна блестяща победа - 5:1 - над украинката Анжелика Терлюга. От 2008 година насам българските почитатели на спорта и на олимпийските игри съжаляваха, че нямаме олимпийски шампиони, то вече златният медал е факт, благодарение на каратеката от Плевен. Дебютантката на Игрите в Токио 2020 демонстрира безапелационна доминация през целия турнир, победи всичките си съперници и заслужено триумфира.

Ивет изпълни заканата си от малко по-рано през деня: "Златото е наше!".

В Пекин 2008 Румяна Нейкова спечели олимпийската титла в гребането (скул) и 13 години трябваше да чакаме българският химн да звучи на фона на петте преплетени кръга, а българското знаме да бъде развяно най-високо на почетната стълбица.

Българката получи физически проблем след получен ритник в гърдите от земя на Терлюга, което наложи няколко секунди отдих. Медицинските и официалните лица също обградиха Ивет, която получи известно време за почивка. Веднага след рестартирането двете си размениха по един удар с ръка - "юко" - което направи резултата 1:1. Момент по-късно обаче ново такова попадение даде аванс 2:1 на българката, която получи и предимство при евентуално равенство впоследствие.

Минута и половина преди края имаше основание за "ипон" в полза на Горанова, но точки не бяха присъдени. Като цяло двете демонстрираха изключителна активност и на съдиите също не беше лесно да оценят всяка техника. Българският щаб поиска видео преразглеждане, но "ипон" не бе присъден за крак в главата.

76 секунди преди края обаче вече Ивет записа попадение с контриращ крак в тялото и получи оценка "вадзари", за да поведе с 4:1. Горанова обаче изчерпа позволените три излизания от очертанията при 20 оставащи секунди, като атаките на украинката бяха неистови. Вместо това нов контриращ удар, този път с водещата лява ръка, увеличи аванса на Ивет на 5:1. Това се оказа решително за изхода от сблъсъка и олимпийската титла за България!

Българката е родена на 03 юни 2000 г в гр. Плевен и е състезател на клуб „Петромакс".

До момента тя е носител на титли от:

Европейско първенство
Бронзов медал на Европейското първенство в Гуадалахара (Испания, 2018).

Световно първенство
Бронзов медал на Европейското първенство в Мадрид (Испания, 2018).

Европейски игри
Златен медал на Европейските игри в Минск (Беларус, 2019).

Олимпийска квалификация
Златен медал на Олимпийската квалификация в Париж (Франция, 2021).