Тодор Байчев, БСП: Трябва да се прояви повече държавническо мислене
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Август 2021 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тодор Байчев, БСП: Трябва да се прояви повече държавническо мислене

Трябва да работим първо в посока на преговори и когато се изчерпят всички възможности, да излизаме на избори, смята социалистът
 

/КРОСС/ „Третият мандат е все още теоретически и практически възможен. Възможностите си стоят, но трябва да се преглътне доста его и да се извади доста повече съдържание от всяка политическа сила, които доста непремерено се изказваха в последните дни. Трябва да се прояви повече държавническо мислене. В началото на 45-ия парламент БСП беше причислена като част от статуквото, а в началото на 46-ия парламент е партията, с която може всеки да разговаря. Тоест ние сме достатъчно отворени и достатъчно разумни, показахме, че можем и знаем какво да се прави в необходимите моменти." Това заяви депутатът от ПГ на "БСП за България" Тодор Байчев в ефира на България он еър.
По думите му е напълно възможно, ако третият мандат отиде при БСП, ИТН да даде своята подкрепа: „Може да се седне наново и да се реши кое е по-важно - патртията или държавата. На държавата й предстоят трудни моменти, мин.-председателят предупреди, че ако не се направи актуализация на бюджета, предстоящите проблеми няма да могат да бъдат решени", обясни той. Тодор Байчев не изключи подкрпа и от "Демократична България", тъй като според него  това е коалиция и е напълно възмжно някоя от партиите да припознае част от министрите и програмата, която ще се представи. „Трябва да работим първо в посока на преговори, и когато се изчепят всички възможности, да излизаме на избори", каза още той.
Според социалиста е логично президентът да даде третия мандат на БСП като третата политическа сила. 
Той не изключи варианта, ако някой не харесва някой министрите от служебния кабинет, да се преговаря с него: „Имаме мин.-председател, който по лични причини се отказа, защо пък някой министър в името на държавата и на запазване на гражданското спокойствие, да не се откаже", коментира той.
„В нашата страна има независим регулаторен орган, който се занимава с цените на тока за бизнеса, и това е КЕВР. Изслушахме председателя му, който обясняваше, че нищо не зависи от него. Трябва да се помисли държавната енергетика в каква посока ще поеме", посочи Тодор Байчев.
На въпроса кой има интерес от нови избори, Байчев отговори: „Не виждам някой да има интерес, по-скоро част от ръководствата на някои политически партии проявяват егоцентризъм и егоизъм и поради това цари неразбирателство."
Сценарият да се направят избори 2 в 1 социалистът коментира така: „Чисто теоретично е възможно. Има предложение от ГЕРБ при такъв вариант да има и смесено гласуване - и на хартия, и на машина."
Депутатът е оптимист, че ще се стигне до актуализация на бюджета, тъй като днес е започнало сформирането на комисиите, а относно преизчисляването на пенсиите, той заяви: „Това е на дневен ред, имахме лична среща с министъра на финансите. Той каза, че има пари за всички неща, предвидени са в бюджета, а от нас се иска да гласуваме актуализацията на бюджета", заключи Тодор Байчев.