Дипломата на Иван Гешев не е открита в архивите на МВР
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Август 2021 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дипломата на Иван Гешев не е открита в архивите на МВР

/КРОСС/ Дипломата на Иван Стоименов Гешев не е открита в архивите на Академията на МВР. Това е констатирала проверката на МВР, свързана с въпрос на народния представител Николай Хаджигенов за дипломата и правоспособността на главния прокурор. Същевременно Висшият съдебен съвет е отказал на МВР достъп до личното кадрово дело на Иван Гешев. Това стана ясно по време на вчерашния парламентарния контрол

Един от въпросите, който искахме да изясним, проверявайки в личното кадрово дело на г-н Гешев във ВСС, е свързан със задължителния стаж, който е съвпадал с друго негово назначение. Възможен ли е стаж без разрешение на министъра на вътрешните работи и респективно - без съгласие на ръководителя на съответната следствена служба от момента, в който Иван Гешев е постъпил на работа като помощник-следовател. Не можахме да го изясним, защото не ни беше дадена възможност да проверим именно това. По темата с дипломата - в копието, публикувано в сайта на ВСС има заличени данни. Не можем да направим точна проверка и да сме сигурни в това, което вършим», поясни вътрешният министър.

Въпросът с липсващата диплома е любопитен, коментира от трибуната Николай Хаджигенов и припомни, че още при кандидатирането на г-н Гешев за главен прокурор преди повече от 2 години е направил собствена проверка и също не е открил документа в архивите на МВР. Сега служебният министър на вътрешните работи също не може да установи има ли всъщност Иван Стоименов Гешев дори диплома. Това е човекът, който заема длъжността Главен прокурор. След помощник-следовател той работи като следовател, за кратко като прокурор и делото КТБ го изстреля до главен прокурор.

Двама прокурори са били изпратени незабавно, за да видят какво правим в Академията на МВР», съобщи още министър Рашков. Прокуратурата се е самосезирала (по публикация в медия) - «че проверяващите служители от МВР ще отидат в Академията на МВР и ще унищожават документи».

Това е третият отговор, свързан с дипломата и правоспособността на главния прокурор. Освен МВР, проверка по казуса извършиха още Министерство на образованието и науката и Министерство на правосъдието. Въпросите са важни, доколкото некомпетентността, граничеща с тотална правна неграмотност на заемащия длъжността Главен прокурор, трябва да бъдат зададени на министрите, подчерта Николай Хаджигенов.