Все повече семейства изпадат в бедност
Секция: Интервюта
16 Август 2021 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Все повече семейства изпадат в бедност

В богатите страни заради пандемията

Най-засегнати са самостоятелно наетите лица или работници на временни договори

В риск са помощите за по-слабо развитите икономики

/КРОСС/ Когато пандемията миналата година принуждава Мариасунта Сечия и съпруга й Родолфо да напуснат работата си, за тях става трудно да плащат за храна, наем и сметки. Не след дълго всички пари свършиха, казва 36-годишната Секия, която е работила като чистачка в хотел в Милано. Съпругът ѝ е продавал плодове на пазара. „Когато децата ни отваряха хладилника и дори не можеха да намерят бутилка вода... това беше доста шокиращо за тях, никога досега не бяха изпитвали глад в живота си", допълва тя.

Семейството ѝ не е единственото от развита богата страна, което изпада в подобно положение. В цяла Европа и Северна Америка броят на хората, които гладуват, се е увеличил за първи път, откакто ООН започна да събира данни през 2014 г. Почти 9% от хората са били умерено или силно хранително несигурни през 2020 г. в сравнение със 7,7% през предходната година.

Числата са по-благоприятни в сравнение с по-малко богатите икономики. Въпреки това много уязвими хора в богатите страни са силно засегнати от икономическото въздействие на Covid-19, казва Ариф Хюсеин, главен икономист в Световната програма на ООН за прехраната. „Дори в развитите страни има хора, които не са задължително в схемите за предпазна мрежа. Те са страдали и страдат", допълва той.

Това са самостоятелно наети лица или работници на временни договори, които често не са обхванати от осигурителни схеми за обезщетения за безработица и болест, както и всички, които работят в неформалната икономика.

В Италия броят на хората, живеещи в бедност, е скочил с 22% през 2020 г. в сравнение с 2019 г. до 5,6 млн. души, т.е. 1 от всеки 10 италианци, според националната статистика. Ролята на неправителствени групи, благотворителни организации и хранителни банки нарасна по време на пандемията, казва Лорънс Хадад, изпълнителен директор на Глобалния алианс за подобрено хранене.

„Понякога човек има впечатлението, че бедността не съществува в по-развитите страни, но тя си е там", казва Изабела Катапано, генерален директор на Albero della Vita. „По време на пандемията ситуацията се влоши изведнъж и много хора останаха без нищо", допълва тя. По-специално хората, които са работили в неформалната икономика на Италия, са „най-крехки", казва тя, „оставени извън защитната мрежа на държавата".

В САЩ хранителните банки обслужват с 55% повече хора, отколкото преди пандемията, според Feeding America, която управлява национална мрежа от хранителни банки. Според организацията 45 млн. души са имали продоволствена несигурност миналата година. Въпреки че броят им е по-нисък, отколкото след финансовата криза през 2008 г., когато хранителната несигурност засегна 50 млн. души, инфлацията в цените на храните става все по-тревожна, коментира Крейг Гундерсен, професор по селскостопанска и потребителска икономика в Университета на Илинойс.

„Аз съм по-загрижен какво се случва след Covid, отколкото по време на Covid. Всички тези пакети стимули водят до инфлация, което ще доведе до по-високи цени на храните. Винаги, когато инфлацията се покачи, има огромна тежест за уязвимите домакинства", казва той. Производствените цени на храните се повишават с най-бърз темп от 2008 г. насам и това би изиграло по-силна роля в стимулирането на основната инфлация, отколкото в миналото, коментира Кристиан Богманс, икономист от МВФ. Той и колегите му очакват цените на храните за потребителите в богатите страни да се повишат средно с 4,5 процентни пункта до края на 2022 г. ЕС и САЩ може да се сблъскат с допълнителен ценови натиск поради отслабената парична и фискална политика, предупреждава той.

Експертите по помощите се притесняват, че повишените нива на бедност и глад в богатите страни ще повлияят на способността им да предоставят помощ на по-бедните. Хюсеин от Световната програма за прехрана на ООН е загрижен, че колективната способност на света да отговори на глада и бедността намалява. „Нуждите се увеличават, но богатите страни имат по-малко ресурси за задоволяване на тези нужди", казва той.

Автор: Financial Times