Георги Господинов и Александрина Пендачанска с майсторски класове на Аполония 2021 г.
Секция: КУЛТУРА
16 Август 2021 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Господинов и Александрина Пендачанска с майсторски класове на Аполония 2021 г.

Двете събития са част от разнообразната тазгодишна програма на Фестивала в Созопол, който ще се проведе между 30 август и 6 септември

/КРОСС/ Тази година програмата на Празниците на изкуствата Аполония 2021 включва два изключително вълнуващи майсторски класа - на оперната прима Александрина Пендачанска и на един от най-разпознаваемите български автори и драматурзи Георги Господинов. Двете събития ще позволят на избраните участници да се докоснат до магията на изкуството и да научат от първо лице тайните на творческото писане и оперното пеене. Представянето на участниците в майсторския клас на Георги Господинов ще бъде на 5 септември, а на Александрина Пендачанска - ден след това, на 6 септември от 19:00 ч. Пълната програма на Фестивала може да бъде открита на официалния уебсайт www.apollonia.bg, а билетите за събитията са достъпни в мрежата на Eventim.

Георги Господинов е поет, писател, драматург и литературовед - един от най-четените и превеждани български автори по света, чиито произведения са преведени на над 25 езика. Номинираната за Оскар през 2017 г. анимация „Сляпата Вайша" е създадена по едноименния разказ на Господинов. Той дебютира през далечната 1992 г. с поетическата книга „Лапидариум", която веднага е високо оценена и печели Националната литературна награда за дебют. Георги Господинов е доктор по филология, литературовед в Института за литература при БАН и преподавател в Нов български университет. На Фестивала на изкуствата Аполония през 2005 г. той става носител на наградата Аполон Токсофорос, която се връчва за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница.

Александрина Пендачанска е една от най-известните български оперни певици. Първото ѝ участие на Аполония е през далечната 1989 г., когато е само на 19 г. След това, 10 години по-късно, през 1999 г. тя отново е част от Фестивала. Александрина Пендачанска е номинирана три пъти за награди „Грами" и се превъплъщава в над 70 роли за 30 години на сцената. Днес тя пее в най-големите оперни театри по света, а през 2012 г. получава Награда за опера в музикалните награди на BBC.

Аполония 2021 ще представи някои от най-обичаните съвременни български музиканти, сред които са Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Васил Петров и Ангел Заберски, Четиримата пианисти и редица други. Освен майсторски класове и концерти, зрителите на Аполония 2021 г. ще могат да се насладят и на редица кинопрожекции, театрални постановки и много други. Всички събития от програмата на фестивала ще се проведат на открито и при спазване на всички здравни мерки.