Валентин Вацев: Голямата криза е факт - политическа от най-лош тип
Секция: Анализи
17 Август 2021 15:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Валентин Вацев: Голямата криза е факт - политическа от най-лош тип

/КРОСС/ "Всички политици говорят, че предстои голяма криза, но голямата криза вече е факт - това е политическа криза и то от най-лош тип". Това зави пред БНР анализаторът Валентин Вацев и обясни, че не става дума за криза от технологичен или от процедурен тип, а е съдържателна криза на представителството, т.е. 60% от избирателите не желаят да се идентифицират с тази политика:

"В такава криза, партиите, които успеят да изградят някакво партийно правителство, ще понесат ужасяващи морално-политически щети. Затова така се държат от ДПС, показвайки, че нямат нищо общо с това, което става".

По думите на анализатора единственото "безопасно правителство", което може да се изгради, т.е. да не нанесе ужасяващи щети, е от технократско-експертен тип - с ограничено време на валидност и с ограничен брой насъщни задачи:

"Теоретично е възможно все още да се създаде такова правителство".

Той подчерта, че основните политически партии са настроени за нови избори, а единствено БСП искрено вярва, че все още не е изтекло времето за правителство.

Вацев посочи, че шансовете да се отиде на трети избори вече са по-големи от шансовете за съставяне на кабинет.

"Не смятам, че едни нови избори ще разрушат политическата система, тъкмо напротив. Политическата система на България лека-полека си отива пред очите ни и ще стигне до задънената си улица. Тя е навлязла в най-ужасната си криза за последните 30 години".

Анализаторът беше категоричен, че партията "Има такъв народ" не е заплаха за политическата система:

"Тя не е причина за политическата делегитимация на политическата система, а е симптом на тази делегитимация".