Михаил Горбачов: Нахлуването в Афганистан беше лоша идея от самото начало
Секция: Коментари
17 Август 2021 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Михаил Горбачов: Нахлуването в Афганистан беше лоша идея от самото начало

/КРОСС/ Според Михаил Горбачов - последния ръководител на СССР, разпоредил между другото и приключването на безславната съветска военна кампания в Афганистан - нахлуването на САЩ и съюзниците им в тази страна е било "лоша идея от самото начало", предаде Франс прес.

"Това бе лоша идея от самото начало, при все че Русия на първия етап я подкрепи", заяви той пред агенция РИА Новости и добави: "Трябваше да се признае неуспехът още по-рано". "Сега е важно да се извлекат поуки и най-малкото да не се повтарят подобни грешки", подчерта Горбачов.

СССР остана десет години в Афганистан, впримчен в конфликт, започнал с нахлуването на съветските войски в азиатската страна през 1979 г. Дошъл на власт през 1985 г., Горбачов намери страната си икономически изтощена, затънала в конфликта в Афганистан и неспособна да продължи оръжейната надпревара. Той започна политиката си на перестройка, за да преустрои съветската система, а през 1989 г. реши да изтегли съветската армия от Афганистан.

Там последваха години гражданска война и на власт дойдоха талибаните, някои от които - приемници на муджахидините, воювали срещу съветските сили.