Вицепрезидентът: MozArt фестивал стимулира младите български творци
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Август 2021 17:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът: MozArt фестивал стимулира младите български творци

Илияна Йотова откри в Правец 17-ото поредно издание на фестивала

/КРОСС/ „17 години MozArt фестивал дава сцена на млади български артисти и състави, стимулира творците да създават нови произведения! Всеки от нас, независимо в коя професионална сфера се развива, знае колко важна е подадената ръка, която дава кураж и стимулира да разгърнеш потенциала си." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Правец 17-ото поредно издание на фестивала.

„17 години представите ни за приятни летни вечери, за култура, виртуозни изпълнения, много талант неизменно се свързват с живописния Правец и MozArt фестивал", подчерта Илияна Йотова и благодари на организаторите от сдружение „Моцартови празници" и партньорите им за безкрайната амбиция и енергия.

Вицепрезидентът заяви, че България е малка страна, но с много големи таланти, които я прославят и заслужават повече внимание и подкрепа от държавата и обществото. „С очакваната промяна и нова енергия ще го постигнем", изтъкна Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта жаждата за култура в българското общество: „След падането на най-тежките ограничения големите опашки не бяха пред моловете, а пред театрите, оперите, кината."

Илияна Йотова цитира думите на младата цигуларка Кристина Хинова от „Drop Down Community", че не всичко е загубено и иска културата в България да се развива. „Тези думи дават надежда и зареждат с неимоверна енергия да работиш и помагаш в тази посока", посочи вицепрезидентът.

Тазгодишният MozArt фестивал е с фокус върху жените композитори, тъй като все още не е постигнато равенство между жените и мъжете композитори. Фестивалът стартира със световната премиера „Каменният пир" - интересен и съвременен прочит на операта „Дон Жуан", обърнат към проблемите на съвремието и опустошителната роля на човека.