Подновени рестрикции за пътуване из Европа заради нарастване на случаите на коронавирус
Секция: СВЯТ
21 Август 2021 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подновени рестрикции за пътуване из Европа заради нарастване на случаите на коронавирус

/КРОСС/ Европейски страни налагат отново стриктни ограничения върху пътуванията в момент, в който броят на новозаразените с коронавируса в Европа нараства, предаде ДПА.

Считано от понеделник Германия става за Испания рискова страна във връзка с коронавирусната пандемия. Прекатегоризирането ще е в сила първоначално за седем дни. Това означава, че всички на и над 12 години, които влизат в Испания от Германия, трябва да представят доказателство за ваксинация, или документ за прекаран Ковид-19, или отрицателен тест за коронавируса. Правилото ще е в сила до полунощ на 29 август засега.

В списъка на Испания за рискови зони влизат и няколко австрийски провинции - Долна Австрия, Щирия, Каринтия и Горна Австрия.

Посетителите от страни и зони, които не са смятани за рискови, могат да влизат в Испания без някакви специални условия, но трябва все пак да попълнят онлайн формуляр.

От понеделник Чехия категоризира Германия като оранжева зона, което означава, че тя е страна със среден риск на предаване на коронавируса. На практика това не означава, че нещата ще се променят много. Както и преди, всеки, който иска да влезе в Чехия от Германия, ще трябва да представи отрицателен тест за коронавируса или да има пълен ваксинационен цикъл. В допълнение трябва да се попълни и онлайн регистрационен формуляр.

Швейцария и България обаче са категоризирани от Чехия като страни от червена зона и правилата за влизане оттам стават по-строги. Хората, идващи в Чехия от тези две държави, трябва да представят отрицателен тест за коронавируса и трябва да са под карантина. Тя може да приключи на петия ден най-рано при представяне на нов отрицателен тест за коронавируса. Напълно ваксинираните са освободени от това изискване. Подобни строги правила ще започнат да се прилагат в бъдеще и за идващите от САЩ и Израел.

Пътниците, идващи в Германия от високорисковите райони на Испания, като Мадрид и Балеарските острови, пък трябва да се карантинират за 10 дни, освен ако са напълно ваксинирани или са се възстановили от Ковид-19. Карантината може да приключи след петия ден най-рано при представяне на отрицателен тест за коронавируса.

Германия вчера прекатегоризира гръцкия остров Крит и други популярни гръцки островни дестинации, като Кос, Миконос и Родос като високорискови зони.

От утре Канарските острови и Каталуния ще бъдат пък извадени от списъка с високорисковите зони на Германия.