Обръщение на Българския патриарх Неофит за празника Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец
Секция: Православие
21 Август 2021 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обръщение на Българския патриарх Неофит за празника Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец

/КРОСС/ ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

От най-дълбока християнска древност отшествието от този свят е било повод не за тъга и скръб, а за най-дълбока и осъзната радост поради приобщаването на християнина към вечния живот в Царството Божие, в лоното на Небесния Отец. А това е така, защото със Своето богочовешко дело и победата, която удържа над ада и смъртта, Господ Иисус Христос отвори за всички вярващи в Неговото име небесните порти, защото за това беше и дошъл: „... да подири и спаси погиналото" (Мат. 18:11). Пресвета Богородица, чието славно Успение отбелязахме само преди броени дни, първа засвидетелства плодовете на тази Христова победа и донесе в света тази радост от нашето ново раждане в онзи живот, който по думите на Спасителя е живот „в изобилие" (Иоан 10:10).

Още по-голяма е тази радост, когато пред духовния ни взор е църковната прослава на някого, който още в този свят е показал с живота и подвига си такъв неизменен устрем към Бога и такова желание да се приобщи към Неговото Царство на Светлината, че е бил удостоен още приживе с дара на чудотворството. Тъкмо такъв е и нашият преподобен и богоносен отец Йоан Рилски, чието дивно Успение честваме днес.

От малък оставил света, заедно с цялата му суетна слава, той избра по-доброто като се подвизаваше усърдно при суровите условия на Рилската пустиня, преминавайки през най-тежки изпитания и препятствия от врага на нашето спасение, но устоя докрай и справедливо заслужи венеца на светостта. Подир себе си остави образцово монашеско братство, на което даде завет, който и днес остава свят завет не само за монашестващите, но и за всички поборници на нашата спасителна християнска вяра. Още приживе беше удостоен с дара на чудотворството, а чудесата, извършвани от Бога по неговите молитви и неговото свято небесно застъпничество след Успението му, са неизброими.

За нас - православните християни от българския род, той остава завинаги наш отец и верен небесен застъпник пред Божия престол, но неговата слава е надхвърлила отдавна родните предели и той е достояние на всички християни, които с чисти сърца прибягват до светите му молитви. Свидетелство за това е неговата света обител, където непрестанно се стичат поклонници от цял свят, идващи, за да се поклонят пред неговите свети мощи и да изпросят небесното му застъпничество. Той е наша слава, наша заслужена гордост и радост за нас, но и наш вечен пример и образец: пример и образец за чистота на вярата и на живота според тази вяра, на безкомпромисна отдаденост и на истинско посвещение на християнското звание. Със свидетелството на своя завет и със своето чудотворство той ни укрепва в християнския ни път и също като Апостола на народите всякога се моли за нас, да ни направи Бог „... достойни за званието и да изпълни със сила всяко желание на благост и всяко дело на вярата", та и в нас да продължи да се прославя „името на Господа нашего Иисуса Христа" (2 Сол. 1:11-12).

Нека в дивната духовна радост на този свят ден на неговата небесна прослава, когато честваме неговото славно Успение, в единомислие и благоволение, с чисти сърца и помисли да отправим молитвите си към него, та по неговото застъпничество да изправим пътищата си, да се очистим от всяко зло и неправда и да се удостоим с великата Божия милост за себе си, за нашите семейства, за Православната ни църква и за нашата свидна и скъпа на сърцата ни родина България.

По молитвите на светия наш отец, дивен Рилски пустиножител и чудотворец Йоан Всемилостивият Бог да ни дарува своето вечно спасение!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Източник: Официален сайт на БПЦ