Пета ковид вълна в Испания. смъртните случаи вече надхвърлят 1800
Секция: СВЯТ
23 Август 2021 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пета ковид вълна в Испания. смъртните случаи вече надхвърлят 1800

/КРОСС/ Пета вълна на пандемията от коронавирус в момента залива Испания, пише El Pais. Въпреки силния напредък на кампанията за ваксинация, Министерството на здравеопазването съобщи за 144 нови смъртни случая от Covid-19 в сряда, което е най-големият брой починали от май. Мрачната статистика показва, че през следващите няколко седмици ще има още лоши новини, като смъртните случаи вече надхвърлят 1800 в Испания, откакто започна да се регистрира този последен скок.

Този път хората с нарушена имунна система са групата, която наблюдава най-голям брой смъртни случаи, според всички източници, консултирани от El Pais. Групата на хората над 70 години продължават да отчитат най-много смъртни случаи по време на тази вълна, със 76% от общия брой-въпреки че това е значително по-нисък брой от 84%, регистрирани по време на трите предишни вълни. По-голямата част от починалите са били напълно ваксинирани-процентът е почти 100% за хората над 80 години и 97% за групата 70-79 години.

„Докато смъртността падаше сред останалите групи, имуносупресираните продължават да регистрират много високи нива на смъртност", обяснява Хосе Мигел Сиснерос, ръководител на инфекциозните болести в болница Вирген дел Росио в Севиля. „Това е групата, която е най -силно засегната от петата вълна".

На този етап от пандемията малцина специалисти са очаквали толкова голям брой смъртни случаи. И въпреки тази неуспех, ръководителите на големите болници в Испания са благодарни за много високите нива на ваксинално покритие сред най-уязвимите групи. „Без ваксините това би било трагедия", обяснява Сиснерос. „Бихме били претоварени, както през март 2020 г." „Без тях щяхме да преживеем мор, без тях щеше да е катастрофа", добавя Федерико Гарсия, ръководител на микробиологията в болницата Сан Сесилио в Гранада.

Испания като страна обаче все още напредва със завидна скорост с кампанията си за ваксинация, като 62,2% от населението е преминало целия ваксинационен курс. Само Канада е по-напред сред 50-те най-населени страни на планетата, според уебсайта Our World In Data на Оксфордския университет.