НСИ: Шесткратно увеличение на оборотите в туризма през второто тримесечие
Секция: ИКОНОМИКА
24 Август 2021 13:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Шесткратно увеличение на оборотите в туризма през второто тримесечие

/КРОСС/ Оборотите в различните сектори на услугите бележат повишения през второто тримесечие на 2021 г., показват предварителни данни на Националният статистически институт. Най-солидни ръстове бележат оборотите в сферата на туристическа дейност - с близо шест пъти спрямо второто тримесечие на 2020 г.

Общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи" се увеличава с 0.9% спрямо първото тримесечие на 2021 година, като най-съществен ръст се наблюдава при „Въздушен транспорт" - със 17,0%, и „Воден транспорт" - с 11,4%, докато при „Пощенски и куриерски услуги" е регистрирано намаление с 1,7 на сто.

Спрямо година по-рано оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи" нараства с 26,4%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" пък нараства през второто тримесечие с 4,7% спрямо първите три месеца на годината, като най-съществено увеличение е отчетено при „Издателска дейност" (повишение с 10,7%) и в „Информационни услуги" (с 8,8%), а намаление с 3,5% се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика".

Спрямо година по-рано общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 25,8 на сто.

При другите бизнес услуги най-голям ръст спрямо предходното тримесечие е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - с 18,6%, и „Рекламна дейност и проучване на пазари" - с 16,2%, докато понижение е регистрирано при „Дейности по охрана и разследване" - с 0,3 на сто.

Най-голям ръст спрямо второто тримесечие на 2020 г. е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - близо шест пъти, „Рекламна дейност и проучване на пазари" - скок с цели 53%, и „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" - с 43,0%.