МОН ще осигурява тестове за учениците със симптоми на COVID-19
Секция: Анализи
25 Август 2021 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОН ще осигурява тестове за учениците със симптоми на COVID-19

/КРОСС/ Нагласата на Министерството на образованието и науката е за новата учебна година да бъдат осигурени тестове за учениците, които покажат признаци за COVID-19, за да може максимално бързо да се провери дали съответното дете е болно от COVID-19 или от друго заболяване". Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков в сутрешния блок на БНТ по повод на искането на учителски организации учениците да бъдат тествани за COVID-19 поне два пъти седмично.

Той допълни, че трябва да има тестове и за училищата, които имат съгласието на учители и родители за тестването на учениците, и цялата организация е създадена.
"Тези тестове ще бъдат безплатни, но няма никакъв смисъл да се тестват 5 или 10 процента от децата в едно училище, ако ще го правим регулярно, или ще тестваме всички деца, или няма да тестваме, което и да е било от децата, освен тези, които показват признаци", коментира министър Денков.

"Децата в детските градини ще бъдат без маски, освен в предучилищните групи. В предучилищните групи и учениците от първи до четвърти клас в "зеления пояс" на заболеваемост също ще бъдат без маски", каза министърът на образованието. Той уточни, че "шестгодишните деца ще бъдат с маски при жълта, червена и тъмночервена зона", маски обаче няма да се изискват на двора на училищата и в часовете по физическо възпитание в отворени помещения.

"Нашата цел е да задържим максимално децата в училище. Мерките са насочени в тази посока", каза министър Николай Денков. Според него родителите се опитват да поставят невъзможна задача. "От една страна да се запази здравето на учители и ученици, а от друга страна да има сто процента присъствено обучение, което обаче е невъзможно. Министерството на образованието и науката затова търси най-точния баланс", допълни той.

"Наша грижа, освен максималното присъствено обучение, трябва да бъде и животът, и здравето на децата и учителите. Всичко, което си говорим днес, може да стане безсмислено за няколко дни, ако починат няколко деца или учители", коментира Денков.