Загиналият снощи от мълния младеж не е имал никакъв шанс
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Август 2021 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Загиналият снощи от мълния младеж не е имал никакъв шанс

/КРОСС/ Метротунелът в близост и растителността са привлекли мълнията, която уби човек в столичния квартал „Дружба", смята експертът инж. Радослав Калчев. В сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" той обясни, че мощните електромагнитни полета, които са предизвикани от метрото със сигурност имат влияние върху привличането на мълнията.

При гръмотевичната буря над София в сряда в столичния квартал момче беше ударено от мълния. То умира на място, а негов приятел е приет в болница с изгаряния, но без опасност за живота.

Основната причина е наличието на масив дървета. Мълнията възниква на 20 км над земната повърхност и лидерите към земята са много. Никой не може да предвиди къде ще падне, каза Калчев. По думите му комбинация от фактори е довела до трагичния инцидент. Мощните електромагнитни полета на метротунела също са повлияли негативно на тази мълния, допълни той.

Според Красимир Димитров от Столична община причината за инцидента е друга - починалото момче вероятно е говорело по телефона си, тъй като устройството е намерено на няколко метра от тялото.

Мълнията е намерила човека и това, което е носел в себе си - телефона, каза Димитров. По думите му неговият спътник е имал голям късмет в тази ситуация, защото е бил на разстояние от своя приятел. В противен случай вероятността и той да загине е доста голяма.

Красимир Димитров съветва да сме на закрито по време на гръмотевична буря. Трябва хората да влязат на закрито, да изключат телефоните и батериите си, защото това привлича мълниите. Ако са на открито, да се отдалечат от дърветата и да намерят закрито помещение. Всякакви метални предмети, които носят също могат да привлекат мълнията, каза още Димитров.