Ирена Анастасова: Няма логично обяснение защо дете на 4 години е без маска, а на 5 - с маска
Секция: Интервюта
26 Август 2021 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ирена Анастасова: Няма логично обяснение защо дете на 4 години е без маска, а на 5 - с маска

/КРОСС/ „Личното ми мнение е, че няма как да се обясни на родителите и на обществото, че едно дете на 3 години и на 4 години може да е без маска, едно дете на 5 години или на 6 години трябва да е с маска в детската градина. Смятам, че тази дискусия трябва да продължи и МОН трябва да намери най-оптималното решение." Това заяви пред БНР Ирена Анастасова, председател на парламентарната комисия по образование и наука. Проблемът за задължителното носене на маски от децата над 6 години в детските градини и училищата не е обсъждан в комисията, уточни тя.

„Наистина на мен ми изглежда нелогично децата в предучилищните групи (защото ние имаме предучилищни групи и в училищата, и в детските градини) в две съседни помещения на детската градина деца с половин година разлика във възрастта - едните трябва да бъдат с маски, другите без маски. Няма логично обяснение", коментира Анастасова в предаването „Преди всички".

В отговор на въпрос за противоепидемичната подготовка за новата учебна година Ирена Анастасова отбеляза като проблем това, че „здравните власти имат едни изисквания, а училищните власти, които са най-близо до децата и най-добре виждат какво се случва, имат друго виждане и понякога не се срещат тези две позиции".

„Аз например смятам, че можеше да се оборудват класните стаи с ултравиолетови лампи. Дадоха се достатъчно средства за какво ли не, включително и за индивидуални средства, с които да работят децата в неприсъствено обучение. Можеха да бъдат отпуснати и средства за присъственото обучение."

Кампанията за ваксиниране не е била достатъчно добре артикулирана в обществото и учителското съсловие няма как да се отдели от общите тенденции, смята още Анастасова.

Преди публичното обсъждане на три законопроекта за промени в Закона за предучилищното и училищното образование Ирена Анастасова уточни, че единият е на Министерския съвет и касае недопускането на политическа дейност в образователните институции, а другите два - на група народни представители, съответно на БСП и на ГЕРБ-СДС. Законопроектът на БСП е за един учебник по учебен предмет, а на ГЕРБ касае децата, чиито родители не желаят те да учат присъствено, независимо от епидемиологичната обстановка.

Изборът между няколко варианта на учебници за един учебен предмет не е подобрило качеството на образованието - това е един от аргументите на БСП. Единият учебник ще улесни учителите и ще уеднакви това, което учат всички деца, изтъкна Ирена Анастасова.