Проф. Георги Фотев: България се проваля като държава
Секция: Анализи
27 Август 2021 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Георги Фотев: България се проваля като държава

"Смисълът на връчването на първия и втория манадат се определя от Конституцията, но това не означава, че в моето разбиране това е формарен акт. Конституцията казва така и всички знаем, че се връчва на този, който е победител или на второ място. Там също е необходимо държавният глава, който и да е той, да направи много сериозна мотивировка, защото тази митивировка е тълкуване на смисъла на Конституцията и тя е един много добър повод да се види от една надпартийна, но не надполитическа гледна точка каво е състоянието на нацията, на обществото", каза за БНР проф. Георги Фотев, български социолог и общественик, министър на науката и образованието на Република България от декември 1990 - ноември 1991. Той е академик на Българската академия на науките и изкуствата. Автор на над 300 публикации.

По думите му всички подобни избори и изборите в демократичното общество са един от най-добрите инструменти и поводи за развиване на политическата и демократичната култура на обществото:

"И според мен ние сме стигнали до това много печално състояние. Наблюдавам с дълбока тъга това, което става в обществото, защото в тези три десетилетия на демократично развитие, когато обществото се самоописва, когато то може да се саморазбира и самопознава, това нещо е пропиляно от глупави, повърхности коментари и на политиците, и на цялото  общество", допълни в предаването "Преди всички" проф. Георги Фотев.

Според него България се проваля като държава.

"Ние трябва да разберем, че от държавния глава до всичко, което доминира в публичния форум на обществото, е на повърхността на нещата. Ние едва ли не очакваме някакви чудеса да станат  - няма да станат чудеса. Тук се иска максимално мобилизиране на мисленето, на отговорността. Необходими са смели решения".